AS menjalankan empat ‘serangan pertahanan diri’ terhadap senjata Houthi yang sedang bersiap untuk melancarkan: CENTCOM

(SeaPRwire) –   telah menjalankan “serangan mempertahankan diri” terhadap peluru berpandu Houthi dan pelancar yang bersiap untuk ditembakkan dari Yaman menuju Laut Merah pada hari Rabu, kata Markas Pusat AS.

Antara pukul 12 pagi dan 6:45 petang waktu setempat pada hari Rabu, empat serangan mempertahankan diri telah dilancarkan sebagai respons terhadap tujuh peluru berpandu jelajah anti-kapal Houthi dan satu peluncur peluru berpandu balistik anti-kapal yang diarahkan ke Laut Merah, kata agensi itu.

Selain itu, sebagai tindakan mempertahankan diri, CENTCOM mengatakan pasukannya menembak jatuh satu sistem pesawat nirawak penyerangan satu arah.

Peluru berpandu, pelancar, dan sistem pesawat nirawak semuanya dipastikan berasal dari

CENTCOM mengatakan bahwa kejadian tersebut “memperlihatkan ancaman yang dekat terhadap kapal-kapal dagang serta terhadap kapal-kapal Angkatan Laut AS di wilayah tersebut” dan kejadian tersebut berhasil dihancurkan.

“Tindakan ini akan melindungi kebebasan navigasi dan membuat perairan internasional lebih aman dan terjamin bagi dan kapal-kapal dagang,” simpul CENTCOM.

CENTCOM dan Departemen Luar Negeri sangat tegas dalam beberapa hari terakhir dalam mengutuk tindakan agresi Houthi di Laut Merah terhadap kapal-kapal militer dan sipil.

Sebelum serangan mempertahankan diri hari Rabu, pasukan AS dan koalisi telah menembak jatuh 11 kendaraan udara nirawak serangan satu arah, satu peluru berpandu jelajah anti-kapal, dan satu peluncur peluru berpandu darat-ke-udara yang berlokasi di Yaman yang dikuasai Houthi sejak 19 Februari, sesuai dengan pengumuman CENTCOM.

‘ Liz Friden berkontribusi terhadap laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.