AS mengusulkan rancangan yang mungkin untuk Gaza pasca perang, siapa yang boleh memerintah selepas Israel menghapuskan Hamas

(SeaPRwire) –   Pihak Amerika Syarikat sedang membincangkan bagaimana Gaza selepas perang, termasuk siapa yang akan memerintah kawasan tersebut, jika Israel berjaya mencapai matlamat tentera untuk menghapuskan Hamas.

Menurut pegawai kanan Amerika Syarikat, Putih Rumah boleh mempertimbangkan mengaktifkan semula pasukan keselamatan Palestin untuk memerintah Jalur Gaza. Sebelum ini, pasukan keselamatan Palestin pernah memerintah di Gaza tetapi dipaksa keluar oleh Hamas semasa ia berjaya berkuasa dan mengambil alih kawalan wilayah tersebut.

Cadangan itu, yang dikemukakan sebagai salah satu daripada beberapa pilihan, merupakan petunjuk khusus pertama mengenai visi Washington mengenai siapa yang boleh memerintah di Gaza selepas perang berakhir. Belum jelas sejauh mana perbezaan pandangan Amerika Syarikat dan Israel mengenai jadual masa dan kedua-dua pihak bersetuju pertempuran masih boleh berterusan selama beberapa bulan lagi.

Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan dan Presiden Pihak Berkuasa Palestin Mahmoud Abbas bertemu pada Jumaat untuk membincangkan pengaturan selepas perang di Gaza.

Seorang pegawai kanan Amerika Syarikat berkata bahawa Sullivan dan yang lain telah membincangkan prospek mempunyai mereka yang berkaitan dengan pasukan keselamatan Pihak Berkuasa Palestin sebelum pengambilalihan Hamas bertindak sebagai “nukleus” penjagaan keamanan selepas perang di Gaza.

Ia hanyalah satu idea daripada banyak yang sedang dipertimbangkan untuk menubuhkan keselamatan di Gaza, kata pegawai itu, yang bertutur atas syarat anonimiti selaras dengan peraturan Putih Rumah. Beliau berkata perbincangan sedemikian sedang diadakan bersama Israel, Pihak Berkuasa Palestin dan rakan serantau.

Mana-mana peranan untuk pasukan keselamatan Palestin di Gaza pasti mendapat tentangan kuat daripada Israel, yang telah berkata ia tidak akan membenarkan kedudukan selepas perang untuk Pihak Berkuasa Palestin yang disokong antarabangsa, kerajaan Abbas yang kini memerintah Wilayah Barat.

Abbas kehilangan kawalan Gaza apabila Hamas mengusir pasukannya pada tahun 2007. Pengambilalihan itu berlaku setahun selepas kemenangan Hamas ke atas parti Fatah Abbas dalam pilihan raya parlimen.

Walaupun Israel secara konsisten mengekalkan objektifnya dalam perang adalah untuk menghapuskan kawalan operasi Hamas di Gaza, ia belum menunjukkan siapa yang sepatutnya memerintah dalam ketiadaannya.

Pemimpin Israel pada mulanya berkata tentera Israel tidak akan kekal di wilayah itu untuk tempoh yang lama selepas perang tetapi kini menyatakan sokongan untuk mengekalkan kehadiran keselamatan tanpa batas masa di sana.

Pertemuan Sullivan dengan Abbas berlaku sehari selepas Sullivan bertemu dengan Yoav Gallant mengenai jadual untuk mengurangkan fasa pertempuran intensif dalam perang.

Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant berkata kepada Sullivan bahawa ia akan mengambil masa berbulan-bulan untuk memusnahkan Hamas, tetapi tidak menyatakan sama ada anggarannya termasuk pertempuran berat yang konsisten.

Wilayah Barat dan Gaza jatuh di bawah kerajaan Palestin bersatu akan berfungsi sebagai pendahuluan kepada negara Palestin – cadangan yang ditolak mentah-mentah oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu tetapi disokong oleh Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan pemimpin dunia lain.

Perang Israel-Hamas kini, yang dipicu oleh serangan Hamas tanpa sebelumnya pada 7 Oktober terhadap Israel, menjadi pertandingan paling berdarah dalam sejarah Israel, dengan beribu-ribu korban. Pertempuran juga mengakibatkan kira-kira 80% penduduk 2.3 juta Gaza dipaksa keluar dari rumah mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.