AS menghantar unit anti-keganasan Marin ke Haiti untuk melindungi kedutaan

(SeaPRwire) –   Satu unit anti-keganasan Marin telah dikerahkan untuk melindungi pegawai tentera Amerika Syarikat menyatakan, kerana geng ganas terus menjana ketidaktentuan di ibu negara Caribbean itu.

menyatakan dalam kenyataan awal Rabu bahawa atas permintaan Jabatan Negara, ia mengerahkan “Pasukan Keselamatan Anti-Keganasan Marin Armada AS (FAST) untuk mengekalkan keupayaan keselamatan yang kuat di Kedutaan AS di Port-au-Prince, Haiti dan melaksanakan pertukaran tempat untuk Marin kami sekarang, amalan biasa dan rutin di seluruh dunia.”

“Kedutaan AS kekal terbuka, dan operasi terhad terus, memberi tumpuan bantuan kepada warganegara Amerika Syarikat dan menyokong usaha diketuai Haiti untuk memastikan peralihan kuasa yang aman,” tambahnya.

tentera Amerika Syarikat pada hujung minggu untuk meningkatkan keselamatan di Kedutaan AS dan mengangkut kakitangan bukan penting – seperti keluarga diplomat – yang kekal selepas perintah bagi individu sedemikian untuk dievakuasi musim panas lalu.

Dalam taklimat pada Selasa, jurucakap Jabatan Negara Matt Miller berkata beliau tidak mempunyai nombor tetap mengenai jumlah keseluruhan orang Amerika yang masih berada di Haiti yang sedang cuba untuk meninggalkan negara itu.

Pengerahan pasukan bersekutu pelbagai negara ke Haiti dengan kos $100 juta telah diumumkan oleh Setiausaha Negara Antony Blinken berikutan mesyuarat dengan pemimpin Caribbean di Jamaica pada Isnin.

Blinken juga mengumumkan bantuan kemanusiaan tambahan $33 juta dan penciptaan cadangan bersama yang dipersetujui oleh pemimpin Caribbean dan “semua pemangku kepentingan Haiti” untuk memesatkan peralihan politik, menurut Associated Press.

Tetapi ketua geng Haiti Jimmy “Barbecue” Chérizier berkata Isnin bahawa “rakyat Haiti akan memilih mereka yang akan memerintah mereka,” menurut Associated Press.

Mesyuarat di Jamaica dianjurkan oleh ahli blok perdagangan serantau dikenali sebagai Caricom, yang selama berbulan-bulan telah menekan untuk kerajaan peralihan di Haiti sementara protes di negara itu telah menuntut Perdana Menteri Ariel Henry meletak jawatan. Henry berkata Selasa bahawa beliau akan meletak jawatan selepas dewan kepresidenan peralihan ditubuhkan.

Geng kuat terus menyerang sasaran kerajaan utama di seluruh ibu negara Haiti Port-au-Prince. Sejak 29 Februari, penjenayah telah membakar balai polis, menutup lapangan terbang antarabangsa utama dan menyerbu dua penjara terbesar negara itu, melepaskan lebih 4,000 tahanan.

Pilar Arias, Peter Aitken dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.