AS menghantar lebih daripada 1 juta pusingan peluru kepada Ukraine yang disita daripada Iran

Pemerintah AS mengumumkan bahawa lebih daripada satu juta pusingan peluru Iran yang dirampas daripada sebuah kapal tahun lalu kini berada di tangan tentera Ukraine, dalam pemindahan yang menurut Peguam Negara Merrick Garland akan membantu “perjuangan rakyat melawan rejim autoritarian yang lain.”

Pemindahan kira-kira 1.1 juta pusingan 7.62mm itu berlangsung pada hari Isnin, menurut CENTCOM.

“Peluru ini pada asalnya dirampas oleh pasukan tentera laut Pemerintah AS dari kapal tanpa bendera MARWAN 1, 9 Disember 2022,” katanya. “Peluru itu sedang dipindahkan dari Kor Agama Revolusi Iran kepada Houthi di Yaman melanggar Resolusi Majlis Keselamatan PBB 2216.”

Garland berkata dalam satu kenyataan bahawa “Dengan pemindahan senjata ini, tindakan rampasan Kementerian Keadilan terhadap satu rejim autoritarian kini secara langsung menyokong perjuangan rakyat Ukraine terhadap rejim autoritarian yang lain.

SEN. RAND PAUL KATA KRITIKAN TERHADAP PEMBIAYAAN UKRAINE ADALAH ‘PERGERAKAN YANG MAKIN MENINGKAT’ DI WASHINGTON

“Kami akan terus menggunakan setiap autoriti undang-undang yang ada pada kami untuk menyokong Ukraine dalam perjuangan mereka untuk kebebasan, demokrasi dan kedaulatan undang-undang,” tambahnya.

CENTCOM juga berkata AS “komited untuk bekerja dengan sekutu dan rakan kongsi kami untuk menangani aliran bantuan mematikan Iran di rantau ini dengan semua cara yang sah termasuk sanksi AS dan PBB serta rampasan.”

Pemindahan ini berlaku ketika Sen. Rand Paul, R-Ky., berkata terdapat “pergerakan yang semakin meningkat” dalam parti Republikan untuk memotong pembiayaan tambahan kepada Ukraine.

“Kami mempunyai masalah membiayai Jaminan Sosial, kami mempunyai masalah membiayai, Medicare, Medicaid, semua perkara yang sudah dijanjikan kepada rakyat kami kami menghadapi masalah pembiayaan, dan kami hanya tidak mempunyai wang tambahan hanya untuk dihantar ke negara lain,” kata Paul kepada Digital dalam temu bual minggu ini.

AMARAN SIREN LATIHAN KECEMASAN BERBUNYI DI SELURUH RUSSIA SELEPAS SERANGAN DRON UKRAINE

AS telah menghantar lebih daripada anggaran AS$100 bilion dana pembayar cukai ke Ukraine sejak perang bermula, menurut White House.

Memo strategi Jabatan Negara AS baru-baru ini yang merinci keutamaan teratas untuk Ukraine juga menunjukkan pentadbiran Biden mempunyai kebimbangan tentang dakwaan rasuah di negara Eropah Timur tetapi masih menyokong bantuan berterusan ke rantau itu.

Dokumen itu mengulangi sokongan AS untuk Ukraine dengan “bantuan ketenteraan dan keselamatan yang berterusan” tetapi menambah, “Strategi yang jelas dan telus untuk menghapuskan ekonomi oligarki dan memberi kemakmuran kepada semua adalah teras reformasi ini.”

‘ Jamie Joseph menyumbang kepada laporan ini.