AS mengenakan sekatan ke atas 9 gabungan Sinaloa Cartel dan pemimpin Clan Del Golfo dalam serangan perdagangan dadah

Perbendaharaan AS mengumumkan sekatan terhadap sembilan gabungan kartel penyeludupan dadah Sinaloa Mexico, serta pemimpin semasa perusahaan jenayah berkuasa Clan del Golfo Colombia.

Pejabat Kawalan Aset Asing menetapkan kesemua 10 kerana peranan mereka dalam penyeludupan dadah, bermakna sebarang aset mereka di Amerika Syarikat akan disekat dan rakyat Amerika Syarikat secara amnya dilarang berurusan dengan sebarang aset mereka.

Sembilan gabungan kartel Sinaloa mengikuti dakwaan AS yang tidak disegel pada April yang menyasarkan cawangan kartel Sinaloa yang dikendalikan oleh anak-anak bekas pemimpin Joaquín “El Chapo” Guzmán. Mexico mengekstradisi salah seorang anak lelaki itu, Ovidio Guzmán López, awal bulan ini ke Amerika Syarikat. Anak-anak lelaki itu dikenal pasti sebagai pengeluar dan penyeludup utama opioid sintetik mematikan fentanyl.

“Tindakan hari ini mengukuhkan pendekatan seluruh kerajaan AS untuk menyelamatkan nyawa dengan mengganggu rantaian bekalan dadah haram,” kata Setiausaha Negara AS Antony Blinken dalam satu kenyataan.

Sekatan Isnin termasuk beberapa orang lain yang dinamakan dalam dakwaan itu termasuk orang yang membantu dengan keselamatan, pergerakan sebenar fentanyl ke AS dan penyucian wang haram kartel kembali ke Mexico.

Sekatan terhadap Jobanis de Jesus Avila Villadiego Colombia bertepatan dengan mesyuarat Kumpulan Kerja Antinarkotik Amerika Syarikat-Colombia di Bogota. Avila, lebih dikenali sebagai “Chiquito Malo,” mengambil alih Clan del Golfo pada tahun 2022 selepas diumumkan pemimpin kumpulan sebelumnya akan diekstradisi ke AS. Avila melancarkan serangan menyasarkan pasukan keselamatan Colombia sebagai pembalasan.

Avila didakwa di Daerah Selatan Florida kerana penyeludupan kokain dan di Daerah Timur New York kerana terlibat dalam perusahaan jenayah berterusan.