AS mengenakan sanksi ke atas ahli parti pro-Rusia Moldova, presiden sokong tindakan itu

(SeaPRwire) –   Presiden Moldova Maia Sandu pada Jumaat menyambut baik sanksi baru Amerika Syarikat ke atas ahli parti pro-Rusia Shor Marina Tauber, menuduhnya cuba menggugat demokrasi.

Tauber telah memimpin protes jalanan terhadap usaha Moldova untuk menyertai Kesatuan Eropah dalam pergerakan Chisinau kata ia adalah sebahagian daripada usaha yang disokong Moscow untuk mengganggu bekas republik Soviet.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada Amerika Syarikat kerana mengambil tindakan muktamad hari ini terhadap mereka yang menggugat integriti pilihan raya kami atas nama Kremlin melalui pembelian undi haram,” katanya di platform media sosial X.

Pada Jumaat, Jabatan Negara Amerika Syarikat menambah Tauber ke senarai sanksi mereka dengan mengatakan beliau terlibat dalam menggagalkan proses pilihan raya Moldova “melalui pembelian undi haram” bagi pihak .

Mahkamah Perlembagaan Moldova tahun lalu mengharamkan , dipimpin oleh ahli perniagaan yang melarikan diri Ilan Shor, yang telah disabitkan dalam pencurian bank $1 bilion dan juga telah dikenakan sanksi oleh Amerika Syarikat sebagai ejen Rusia.

Pihak berkuasa Amerika Syarikat mengatakan Tauber membantu Shor “memindahkan aparatus parti ke entiti lain” dalam usaha untuk “menjalankan … kempen penggugatan dalam kitaran pilihan raya akan datang”.

“Amerika Syarikat menyokong kemajuan Moldova terhadap reformasi demokratik dan ekonomi dan masa depan bebas dari cengkeraman pengaruh jahat Kremlin,” kenyataan Treasury Amerika Syarikat berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.