AS mengehadkan kakitangan di Israel daripada bepergian di luar bandar kerana ancaman serangan Iran masih wujud

(SeaPRwire) –   Jabatan Luar Negeri Amerika Syarikat mengehadkan perjalanan untuk pekerja kerajaan dan ahli keluarga mereka di luar bandar-bandar kerana kebimbangan masih tinggi pada Jumaat bahawa Iran mungkin menyerang pada bila-bila masa sebagai membalas dendam untuk serangan udara Israel yang memusnahkan konsulat Iran di Syria.

Kedutaan Amerika Syarikat di Jerusalem telah memaparkan mesej di laman webnya menyatakan “Dengan berjaga-jaga, pekerja kerajaan Amerika Syarikat dan ahli keluarga mereka dilarang dari perjalanan peribadi di luar kawasan Greater Tel Aviv (termasuk Herzliya, Netanya, dan Even Yehuda), Jerusalem, dan Be’er Sheva sehingga notis lanjut.”

Ia menambah bahawa “persekitaran keselamatan masih kompleks dan boleh berubah dengan cepat bergantung kepada situasi politik dan peristiwa terkini.”

Pada Rabu, telah berjanji membalas serangan Israel — dengan berkata “ia akan dihukum” — untuk serangan udara yang memusnahkan konsulat Iran di Syria awal bulan ini. Khamenei berkata serangan di Damascus, yang meninggalkan beberapa jeneral Iran mati, adalah “salah laku” dan setaraf dengan serangan ke atas Iran itu sendiri.

apabila ditanya mengenai amaran perjalanan baru Amerika Syarikat pada Khamis, berkata “kami telah melihat Iran membuat ancaman awam terhadap Israel dalam beberapa hari yang lalu.”

“Israel berada di dalam lingkungan yang sangat sukar dan telah memantau situasi keselamatan. Anda melihat kami sedikit menyesuaikan amaran perjalanan kami pada permulaan konflik ini. Dan kami menjalankan penilaian berterusan pada semua masa mengenai situasi di atas tanah,” beliau teruskan.

“Saya tidak akan bercakap mengenai penilaian khusus yang membawa kami untuk mengehadkan perjalanan peribadi, pekerja dan ahli keluarga mereka. Tetapi jelas, kami memantau ancaman lingkungan di Timur Tengah dan khususnya di Israel,” beliau menambah. “Dan itulah yang membawa kami memberi amaran itu kepada pekerja kami dan ahli keluarga mereka dan membuatnya awam supaya semua warganegara Amerika Syarikat yang tinggal di Israel atau sedang melakukan perjalanan ke sana mengetahuinya.”

Jeneral Michael Kurilla dari Pusat Pemerintahan Amerika Syarikat juga bertemu dengan Ketua Staf Am Tentera Pertahanan Israel Lt. Jeneral Hezi Halevi di Israel pada Khamis.

Kurilla dijadualkan melawat Israel, tetapi beliau mengambil perjalanan lebih awal daripada yang dirancang kerana ancaman dari Iran terhadap Israel, jurucakap tentera laut Maj. Jeneral Pat Ryder mengesahkan semasa sidang akhbar.

’ Lawrence Richard, Peter Aitken dan Yonat Friling menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.