AS mempunyai lebih 180 interaksi berisiko dengan pesawat China dalam tempoh 2 tahun lepas, DOD amaran

Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat memberitahu media bahawa pesawat mengalami peningkatan “memaksa dan berisiko” interaksi dengan pesawat China.

Pegawai-pegawai DOD menggariskan trend itu dalam sidang akhbar Selasa dan menyediakan gambar dan video yang didedahkan semula berkaitan insiden.

“Sejak musim gugur 2021, kami telah melihat lebih daripada 180 insiden sedemikian,” kata Setiausaha Pertahanan Bantuan untuk Keselamatan Wilayah Indo-Pasifik Ely Ratner. “Lebih dalam dua tahun kebelakangan ini berbanding dalam dasawarsa sebelumnya. Iaitu hampir 200 kes di mana operatif PLA telah melakukan gerakan yang ceroboh atau menembak keluar chaff atau menembak keluar api atau mendekati dengan terlalu pantas atau terlalu dekat kepada pesawat Amerika Syarikat.”

Ratner teruskan, “Semuanya sebagai sebahagian daripada cubaan untuk mengganggu keupayaan pasukan Amerika Syarikat untuk beroperasi dengan selamat di tempat di mana kami dan setiap negara di dunia mempunyai hak di bawah undang-undang antarabangsa.”

Tentera Pembebasan Rakyat (PLA) China telah menggunakan pelanggaran ruang udara yang pantas, mengganggu untuk mengganggu dan menjengkelkan pesawat dari Amerika Syarikat dan sekutunya.

“Dan apabila anda mengambil kira kes-kes penerimaan memaksa dan berisiko PLA terhadap negara-negara lain, jumlahnya meningkat kepada hampir 300 kes terhadap pesawat sekutu dan rakan Amerika Syarikat dalam dua tahun kebelakangan ini,” tambah Ratner.

DOD mengeluarkan dokumen taklimat yang menggariskan insiden utama di kalangan lebih 180 interaksi yang dilaporkan.

Dokumen itu termasuk imej dan video yang sebelum ini diklasifikasikan menangkap momen ketegangan antara juruterbang Amerika Syarikat berhampiran pesawat China.

“Intercept berlaku setiap hari di seluruh dunia. Kebanyakan besar dilakukan dengan selamat dan tanpa insiden, dan tiada sebab bagi intercept dengan PRC di rantau Indo-Pasifik perlu berbeza,” kata Panglima Komando Indo-Pasifik, Laksamana John Aquilino.

Panglima itu teruskan, “Saya di sini hari ini kerana tanggungjawab utama panglima operasi untuk memastikan keselamatan anggota kami, dan ia merupakan tanggungjawab yang saya ambil serius. Jadi menekankan tingkah laku ini dan memastikan bahawa kami boleh mencegahnya merupakan keutamaan tertinggi.”

DOD tidak menawarkan takrifan jelas bagi tingkah laku “memaksa” dan “berisiko”, berbanding bahasa biasa “tidak selamat” atau “tidak profesional”.