AS memperingatkan kebangkitan ISIS sementara pengkritik menuduh Assad Syria menghasut ketegangan ‘etnik’

Pegawai tentera AS telah menyeru pengakhiran perang saudara yang semakin memuncak di Syria kerana kebimbangan ia boleh membawa kepada kebangkitan semula ISIS, sementara pengkritik menuduh sesetengah pemimpin serantau — termasuk mereka di Iran — menggunakan ketegangan “etnik” untuk mendorong pertempuran itu.

“Operation Inherent Resolve terus memantau rapat peristiwa di timur laut Syria,” Gabungan Pasukan Petugas Bersama – Operation Inherent Resolve menulis dalam kenyataan yang dikeluarkan pada hari Khamis.

Menggunakan akronim Arab “Daesh” untuk merujuk kepada ISIS, kenyataan itu berterusan, “Kami kekal fokus untuk bekerja dengan Pasukan Pertahanan Syria bagi memastikan kekalahan berpanjangan Daesh, sebagai sokongan kepada keselamatan dan kestabilan serantau.”

“Kekerasan di timur laut Syria mesti dihentikan, dan usaha dikembalikan untuk mewujudkan keamanan dan kestabilan di timur laut Syria, bebas daripada ancaman Daesh,” tambahnya.

GABUNGAN MULTI-PARTI MENGKRITIK KERAJAAN MESIR DALAM TUNJUK PERASAAN LANGKA

Pertempuran antara kumpulan saingan di Syria Timur meletus pada hari Isnin, meninggalkan sekurang-kurangnya 40 terbunuh dan puluhan cedera. Pertempuran berterusan pada hari Khamis, dengan pertembungan di sepanjang sempadan dengan Iraq kerana kedua-dua pihak cuba membawa masuk bala bantuan.

The Associated Press melaporkan bahawa Pasukan Demokratik Syria (SDF) memecat Ahmad Khbeil, lebih dikenali sebagai Abu Khawla, dan menahan beliau atas beberapa tuduhan berkaitan dengan “pelbagai jenayah dan pelanggaran,” termasuk penyeludupan dadah.

Khbeil juga disingkirkan atas “penyelarasan dengan entiti luar yang memusuhi revolusi,” rupa-rupanya merujuk kepada hubungan yang didakwa dengan kerajaan Syria di Damascus dan sekutunya Iran dan Rusia.

GABUNGAN MULTI-PARTI MENGKRITIK KERAJAAN MESIR DALAM TUNJUK PERASAAN LANGKA

Sebuah portal berita yang dikaitkan dengan Khawla mengeluarkan kenyataan pada hari Ahad mendakwa bahawa pasukan keselamatan Kurdish menutup pejabat dan menahan wartawan. Dakwaan itu tidak dapat disahkan secara bebas, tetapi ia menunjukkan perpecahan yang semakin meningkat dalam SDF antara pelbagai faksi.

Presiden Syria Bashar Assad dan Presiden Iran Ebrahim Raisi telah menggunakan ketegangan etnik antara orang Arab dan Kurdish untuk memecahbelahkan kumpulan itu dan memastikan konflik yang lebih besar dalam gabungan yang disokong AS itu. Pertembungan itu melibatkan anggota Pasukan Demokratik Syria pimpinan Kurdish melawan bekas sekutunya Majlis Ketenteraan Deir el-Zour pimpinan Arab dan beberapa puak Arab serantau yang berpihak dengan mereka.

“Kerajaan Assad dan Iran mahu memainkan kekerasan dalam istilah etnik, Kurdish lawan Arab, untuk memperburukkan keadaan, yang kedua-duanya menimbulkan masalah dan tidak tepat,” kata Sinam Sherkany Mohamad, Ketua Misi Majlis Demokratik Syria di Washington, D.C., kepada Digital. “Ini bukan isu etnik.”

MOGOK DIRANCANG UNTUK PENGENDALI TRAFIK UDARA DI LAPANGAN TERBANG AWAM SATU-SATUNYA LEBANON

“[Pasukan Khawla] akan memainkan peranan ke tangan ISIS dan memberi kuasa kepada pasukan ISIS yang beroperasi di rantau ini untuk menyerang SDF juga,” beliau menegaskan. “Ini adalah situasi yang berbahaya, yang boleh menjadi tidak terkawal dan mendestabilisasi satu-satunya rantau di Syria yang selamat dan stabil,” merujuk kepada kawasan Deir ez-Zour, di mana SDF telah menubuhkan pelbagai pangkalannya.

David Adesnik, rakan kanan yang mengkhusus dalam Syria di Foundation for the Defense of Democracies, berhujah bahawa konflik itu mendedahkan keputusasaan Assad untuk mengusir AS keluar dari rantau itu, kerana “kurang keganasan sekarang berbanding pada puncak perang, tetapi kesengsaraan lebih teruk daripada sebelum ini” dengan “dalaman rejim” menjarah negara untuk “segala-galanya” yang mereka boleh dapatkan.

“Protes itu perlu mengingatkan kita bahawa kemenangan Assad yang kononnya dalam perang saudara Syria adalah kosong,” hujjah Adesnik. “Rejim terus hidup berkat penyeludupan narkotik, minyak Iran dan tentera udara Rusia.”

“Tentera AS ada alasan untuk bimbang,” tambahnya. “Keadaan sangat mudah meletup, dan bukan hanya ISIS yang boleh memanfaatkan perpecahan dalam barisan Pakatan – Iran, rejim Assad, dan proksi mereka secara aktif berusaha memperburukkan keadaan.

“Mereka mahu tentera AS keluar dari timur laut Syria, walaupun bermaksud menabur kekacauan yang mencederakan penduduk tempatan lebih daripada sesiapa.”