AS kembalikan ke Greece 30 artifak purba bernilai $3.7 juta, termasuk patung marmar, tanpa menterjemah nama syarikat ke dalam bahasa Inggeris

(SeaPRwire) –   ATHENS, Greece (AP) — Amerika Syarikat pada hari Jumaat kembalikan 30 artifak purba bernilai $3.7 juta, termasuk patung marmar, topi perisai dan dada perisai, didapati telah diambil secara haram dari negara ini, pihak berkuasa berkata.

Karya-karya yang diserahkan kepada pegawai-pegawai di New York bermula seawal 4,700 tahun lalu hingga Zaman Pertengahan. Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg berkata karya-karya “menakjubkan” ini secara kolektif bernilai $3.7 juta (3.39 juta euro).

Sembilan belas daripada artifak itu diserahkan secara sukarela oleh pemilik galeri Michael Ward dari New York, kata kenyataan pejabat DA.

Tiga lagi dirampas daripada peniaga seni British Robin Symes, kenyataan itu berkata, sementara satu lagi dirampas daripada unit penyimpanan milik pengumpul persendirian berpangkalan di New York.

“Ini adalah kumpulan 30 artifak menakjubkan yang mewakili kedalaman dan keindahan warisan budaya Yunani,” kata Bragg.

Terdapat juga kepala patung marmar Aphrodite tanpa kepala dari zaman Rom, dewi cinta dalam mitologi Yunani purba. Pejabat Bragg berkata ia dipulihkan daripada unit penyimpanan yang dimiliki oleh Symes, di mana ia telah disembunyikan sejak sekurang-kurangnya 1999.

Terdapat juga tujuh topi perisai gangsa yang berasal dari abad ke-6 SM hingga abad ke-3 SM, dua dada perisai gangsa dan dua besi untuk askar, pinggan perak zaman pertengahan, patung sifonik Sikladik marmar berasal dari 2,700-2,300 SM dan artifak dari zaman Minoan dan Mycenaean dari Crete.

Menteri Kebudayaan Yunani Lina Mendoni memuji dalam kenyataan “kerjasama yang kuat dan usaha keras” oleh pakar Amerika Syarikat dan Yunani yang membawa kepada pengembalian artifak-artifak purba ini.

Penyerahan ini mengikuti dua operasi serupa awal tahun ini, melibatkan 29 artifak, dan tahun lalu, apabila 55 karya dikembalikan dari New York.

Yunani selama dekad ini menjadi sasaran rangkaian jenayah yang terlibat dalam perdagangan artifak purba yang diekskavasi secara haram secara haram yang memerintah harga tinggi di seluruh dunia. Menurut undang-undang, semua artifak purba yang dijumpai di negara ini adalah harta negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.