AS janji lebih $47juta bantuan kemanusiaan buat Sudan yang dibadai perang

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat mengumumkan lebih daripada $47 juta bantuan kemanusiaan untuk Sudan yang dilanda peperangan dan dua negara, di mana lebih daripada satu juta orang telah melarikan diri dalam konflik hampir setahun.

Pakej bantuan itu dijangka membantu meringankan penderitaan hampir 25 juta orang, termasuk pelarian yang telah melarikan diri ke negara Chad dan South Sudan, mengikut kenyataan Rabu dari .

“Bantuan kemanusiaan AS ini memberikan bantuan penting untuk menyelamatkan nyawa termasuk makanan, air dan kemudahan sanitasi, perlindungan, perkhidmatan perubatan termasuk sokongan kesihatan mental kepada orang Sudan yang melarikan diri dari konflik,” katanya.

Dana segar ini meningkatkan jumlah bantuan kemanusiaan AS untuk Sudan sejak tahun lepas kepada lebih daripada $968 juta, mengikut kenyataan itu.

Sudan tenggelam dalam kekacauan pada bulan April lepas, apabila perbalahan antara tentera yang diketuai Jeneral Abdel Fattah Burhan dan pasukan paramiliter Rapid Support Forces yang diketuai oleh Mohammed Hamdan Dagalo meletus ke dalam pertempuran jalanan di ibu negara, Khartoum. Beribu-ribu orang telah terbunuh.

Lebih daripada 9 juta orang dipercayai terpaksa berpindah di dalam Sudan, dan 1.5 juta pelarian telah melarikan diri ke negara jiran.

Dana bantuan kemanusiaan AS diumumkan oleh Setiausaha Bantuan Penduduk, Pelarian dan Pemindahan Julieta Valls Noyes semasa mesyuarat di N’Djamena dengan Perdana Menteri Chad Succès Masra, negaranya akan menerima $18 juta daripada pakej keseluruhan, mengikut kenyataan yang dimuat naik oleh Pejabat Penduduk, Pelarian dan Pemindahan AS di platform sosial X, dahulunya dikenali sebagai twitter.

Chad sahaja telah menerima hampir 700,000 orang dari Sudan sejak konflik meletus, mengikut Majlis Pelarian Norway.

AS mengambil peluang untuk memperbaharui seruan kepada pihak berkonflik untuk menghentikan permusuhan. “Mencegah kebuluran dan bencana jangka panjang memerlukan gencatan senjata dan akses kemanusiaan tanpa halangan,” kata kenyataan itu.

Pengumuman AS datang pada hari yang sama Ketua Operasi Kemanusiaan PBB, Edem Wosornu, memberitahu Majlis Keselamatan PBB bahawa Sudan mungkin menjadi krisis kelaparan terburuk di dunia dengan 18 juta orang sudah menghadapi ketidakselamatmakanan akut. Beliau menekankan keperluan bantuan kemanusiaan dan membantah bahawa rayuan PBB untuk $2.7 bilion untuk Sudan kurang daripada 5% dibiayai – menerima hanya $131 juta.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.