AS dan Jepun menyeru larangan senjata nuklear di angkasa lepas

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat dan Jepun menaja satu resolusi meminta semua negara tidak menggunakan atau membangunkan senjata nuklear di angkasa lepas,

Linda Thomas-Greenfield memberitahu satu mesyuarat Majlis Keselamatan PBB pada Isnin bahawa “sebarang penempatan senjata nuklear ke orbit Bumi akan belum pernah berlaku, berbahaya dan tidak dapat diterima.”

Pengumuman bahawa AS dan Jepun telah mengedarkan satu resolusi mengikuti pengesahan Pejabat Putih bulan lepas bahawa Rusia telah memperoleh keupayaan anti-satelit “membimbangkan” walaupun senjata sedemikian belum beroperasi lagi.

mengisytiharkan kemudian bahawa Moscow tidak berniat menggunakan senjata nuklear di angkasa, mendakwa negara itu hanya membangunkan keupayaan angkasa lepas serupa dengan yang dimiliki AS.

Perjanjian Angkasa Lepas PBB diratifikasi oleh kira-kira 114 negara termasuk Amerika Syarikat dan Rusia mengharamkan penggunaan “senjata nuklear atau sebarang jenis senjata pemusnahan besar-besaran” dalam orbit atau penempatan “senjata di angkasa lepas dengan apa jua cara.”

Menteri Luar Jepun Yoko Kamikawa, yang mengetuai mesyuarat majlis itu, berkata walaupun ketika “persekitaran konfrontasi” Perang Dingin, pesaing itu bersetuju untuk memastikan angkasa lepas kekal aman. Larangan menempatkan sebarang senjata pemusnahan besar-besaran ke dalam orbit perlu dipatuhi hari ini, katanya.

Thomas-Greenfield berkata semua pihak kepada perjanjian itu mesti komited kepada larangan senjata nuklear dan pemusnah lain, “dan kami mesti mendesak semua negara ahli yang belum menyertai perjanjian itu untuk mematuhinya tanpa kelewatan.”

Beliau berkata Amerika Syarikat berharap berhubung dengan ahli-ahli Majlis Keselamatan PBB yang lain “untuk mencapai konsensus mengenai teks ini.”

Duta PBB Rusia Dmitry Polyansky berkata gambaran awal Moscow ialah resolusi yang dicadangkan itu “satu lagi stunt propaganda oleh Washington,” “sangat politik” dan “terpisah daripada realiti.”

Beliau mengkritik teks itu, mengatakan perkataannya tidak dibincangkan pakar atau dibincangkan di platform antarabangsa khusus seperti Persidangan PBB mengenai Pengawalan Senjata atau Jawatankuasa PBB mengenai Angkasa Lepas.

Di luar Majlis Keselamatan, Thomas-Greenfield berkata AS berminat berhubung dengan pihak kepada perjanjian “untuk meneliti cara meningkatkan keyakinan pematuhan” dengan larangan senjata nuklear dan pemusnah lain di angkasa lepas.

“Amerika Syarikat sudah mula mempertimbangkan pendekatan untuk memastikan negara tidak boleh menggunakan senjata nuklear di orbit tanpa dikesan, dan kami bercadang berhubung dengan negara lain yang menyertai perjanjian apabila idea kami berkembang,” katanya.

Thomas-Greenfield juga mengulangi kepada majlis bahawa AS bersedia berhubung dengan Rusia dan China sekarang, tanpa syarat, mengenai isu kawalan senjata bilateral.

Tetapi Polyansky menuduh Barat “cuba menimpakan kekalahan strategik ke atas negaraku.”

“Sebarang interaksi hanya akan berlaku jika Amerika Syarikat dan NATO mengkaji semula dasar anti-Rusia mereka, dan apabila mereka menunjukkan mereka bersedia menyertai dialog komprehensif, mengambil kira semua faktor kestabilan strategik dan menyingkirkan semua kebimbangan kami mengenai keselamatan kami,” katanya.

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres memberi maklumat kepada majlis, berkata “ketegangan geopolitik dan ketidakpercayaan telah meningkatkan risiko perang nuklear ke tahap tertinggi dalam dekad.”

Beliau berkata filem “Oppenheimer” mengenai Robert Oppenheimer, yang mengetuai projek AS ketika itu yang membangunkan bom atom, “membawa realiti kejam perang nuklear kepada kehidupan dengan jelas bagi jutaan di seluruh dunia.”

“Kemanusiaan tidak dapat teruskan sekuel kepada Oppenheimer,” ketua PBB itu berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.