AS akan memberi bantuan ketenteraan segera untuk Guyana di tengah-tengah penerusan serangan Venezuela

(SeaPRwire) –   Kerajaan Amerika Syarikat meningkatkan bantuan tentera segera kepada Guyana, pegawai-pegawai berkata Isnin, kerana jiran Venezuela mengancam untuk merampas sebahagian besar wilayah negara itu yang telah lama didakwa.

Amerika Syarikat menjanjikan untuk membantu Guyana membeli pesawat baru, helikopter, angkatan drone tentera dan buat kali pertama, teknologi radar. Butirannya tidak didedahkan dengan segera, dan pegawai-pegawai Guyana enggan menyatakan berapa banyak yang dijangka mereka membayar.

Pengesahan rancangan itu datang sehari selepas timbalan penasihat keselamatan negara Amerika Syarikat, Jon Finer, dan pengarah kanan Hemisfera Barat, Juan González bertemu dengan pihak berkuasa di Guyana mengenai penambahbaikan keupayaan pertahanan.

Lawatan mereka merupakan penglibatan terkini oleh pegawai-pegawai pertahanan dan pentadbiran kanan, termasuklah, untuk meningkatkan keupayaan Guyana mempertahankan diri daripada ancaman luar.

“Kerjasama itu secara asasnya bersifat pertahanan dan berakar umbi dalam keinginan kami untuk Guyana dapat mempertahankan integriti wilayahnya terhadap sebarang ancaman yang mungkin,” kata Finer kepada wartawan pada Ahad malam.

Beliau menambah bahawa “kami tidak fikir bahawa ia wajar bagi negara-negara untuk membuat ancaman atau merangka awam penggunaan kuasa bersenjata terhadap negara lain.” Ia merupakan rujukan terselubung kepada Venezuela, yang mengumpulkan sejumlah kecil tentera di sempadan timurnya pada akhir tahun lepas dan mengancam untuk menilai semula wilayah kaya mineral Essequibo Guyana selepas mengadakan referendum untuk mengesahkan penilaiannya.

Ketegangan antara kedua-dua negara telah mereda berikutan perbualan yang dimediasi oleh Brazil dan pemimpin Caribbean pada Disember. Satu lagi pusingan perbualan melibatkan menteri luar telah diadakan di Brazil pada akhir Januari untuk mempersiapkan sidang kemuncak antara dan Presiden Guyana Irfaan Ali.

Pada kemuncak ketegangan, tentera Amerika Syarikat membantu Guyana dengan penerbangan pengawasan di atas, dan penasihat tentera hadir untuk membantu tentera Guyana yang dilengkapi dengan lemah dan mempunyai kurang daripada 5,000 anggota untuk negara berpenduduk kira-kira 800,000 orang.

Presiden Guyana telah berkata pentadbirannya akan segera membeli angkatan sekurang-kurangnya empat helikopter Amerika Syarikat bersama-sama dengan drone, pesawat sayap kaku dan peralatan lain.

Ketua Staf Brig. Jen. Omar Khan berkata kepada pada Isnin bahawa pegawai-pegawai juga akan membeli sistem radar untuk meningkatkan kesedaran dan keupayaan domain udara dan laut.

“Seperti institusi, keupayaan tidak boleh dibeli. Ia perlu dibina,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.