Artifak berusia 1,800 tahun digali semasa kerja pembinaan rutin ‘misteri lengkap’

(SeaPRwire) –   Sebuah “objek pucat” yang kelihatan seperti batu besar yang membosankan telah ditemui secara kebetulan semasa projek pembinaan rutin

Kemudian, penggali, Greg Crawley, melihat sebuah muka. Pada masa itu, beliau tidak menyedari bahawa beliau telah terserempak dengan artifak berusia 1,800 tahun yang bertarikh pada abad pertama atau kedua.

Selepas kajian teliti dan pembersihan, pakar-pakar mengatakan Crawley menemui kepala patung skulptur.

“Saya sangat terkejut apabila bakul penggali berpusing ke atas apa yang saya fikir sebagai batu besar untuk mendedahkan sebuah muka,” kata Crawley dalam kenyataan bulan ini dari Estate Burghley. “Apabila saya mengangkatnya, saya sedar ia adalah kepala patung. Saya tidak dapat percaya apabila mereka memberitahu saya ia adalah patung marmar Rom.”

Kepala batu itu ditemui pada musim bunga tahun lalu semasa kerja-kerja di kawasan perparkiran di tapak sejarah luar bandar yang berusia berabad-abad yang dikenali sebagai Burghley House, kira-kira 90 batu di utara London.

Sejak itu, kepala patung wanita dan pangkalnya telah dibersihkan dan dipasang semula. Kini ia dipamerkan di dalam, Estate Burghley.

“Jenis penyesuaian ini kerap dilakukan oleh peniaga purba Itali semasa abad ke-18 untuk menjadikan fragmen purba yang ditemui lebih menarik minat para bangsawan di apa yang dikenali sebagai Grand Tour,” kata Estate itu dalam kenyataan.

“Dipercayai bahawa ia adalah semasa salah satu lawatan Earl kesembilan ke Itali pada tahun 1760-an, apabila beliau membawa pulang patung itu ke Burghley.”

Ini menjelaskan apa ia adalah, tetapi bagaimana ia berakhir di taman di mana ia ditemui dan berapa lama ia berada di sana kekal “misteri lengkap,” menurut Estate.

“Penjelasan berjangkau dari pencurian yang gagal kepada seseorang yang sekadar membuang patung itu dan kemudian ditutupi tanah.”

Kedua-dua kepala dan pangkal itu diambil kepada kurator Burghley sebelum dihantar ke pakar pemuliharaan profesional, yang mampu “membersihkan dengan teliti” dan menyatukan semula bentuk itu.

Penemuan itu juga dilaporkan kepada Muzium British, yang mengekalkan pangkalan data penemuan jenis ini.

Estate Burghley merangkumi Burghley House bersejarah, tanah pertanian yang luas, hutan dan portfolio harta yang signifikan termasuk lapan perbandaran.

Ia berpusat di bandar Stamford di Lincolnshire dan menjangkau ke kampung-kampung Pils gate, Barnack, Collyweston, Easton on the Hill, Barrowden, Wakerley dan Morcott, mengikut laman webnya.

Ia dibina oleh William Cecil pada 1500-an “sebagai rumah luar bandar untuk dinasti yang beliau asaskan dan sebagai penunjuk kekayaan dan kuasa beliau,” mengikut tapak web.

Burghley House masih menjadi rumah keturunan Cecil lebih 500 tahun kemudian.

Miranda Rock dan keluarganya adalah penduduk semasa. Rock, yang bekerja sebagai pengarah rumah, menjaga rumah dan koleksi bagi pihak Trust Pemeliharaan Rumah Burghley, amanah amal yang ditubuhkan oleh datuknya, Marquess Keenam Exeter.

Estate itu mempamerkan koleksi besar lukisan tuan tanah Itali purba, antara karya seni sejarah lain, dan berfungsi sebagai venue untuk acara khas, dan mengendalikan beberapa hotel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.