Armenia tuduh Azerbaijan melakukan pembersihan etnik terhadap orang Armenia Nagorno-Karabakh, desak PBB untuk kenakan langkah-langkah

Armenia mendesak Mahkamah Agung PBB untuk mengenakan langkah sementara baru ke atas Azerbaijan untuk mencegah apa yang disebut ketua pasukan undang-undang Armenia sebagai “pembersihan etnik” wilayah Nagorno-Karabakh oleh Azerbaijan daripada menjadi tidak boleh dikembalikan.

Armenia meminta hakim-hakim di Mahkamah Keadilan Antarabangsa untuk 10 “langkah sementara” yang bertujuan untuk melindungi hak orang Armenia etnik dari wilayah Nagorno-Karabakh yang direbut semula Azerbaijan bulan lalu berikutan operasi tentera yang pantas.

Dalam kempen 24 jam yang bermula pada 19 September, tentera Azerbaijan menewaskan pasukan Armenia wilayah yang kekurangan anggota dan senjata, memaksa mereka menyerah kalah. Kerajaan pemisah kemudian bersetuju untuk membubarkan dirinya menjelang akhir tahun. Lebih 100,000 orang Armenia etnik melarikan diri dari Nagorno-Karabakh.

“Tiada apa selain langkah sementara yang disasarkan dan jelas untuk melindungi hak orang Armenia etnik Nagorno-Karabakh akan mencukupi untuk mencegah pembersihan etnik yang Azerbaijan lakukan daripada berterusan dan menjadi tidak boleh dikembalikan,” ketua pasukan undang-undang Armenia, Yeghishe Kirakosyan, memberitahu hakim.

Peguam Azerbaijan dijadualkan membalas pada petang Khamis. Kementerian Luar Azerbaijan berkata bahawa keberangkatan orang Armenia adalah “keputusan peribadi dan individu mereka dan tidak ada kaitan dengan pemindahan paksa.”

Selepas enam tahun pertempuran pemisah berakhir pada 1994 berikutan runtuhnya Kesatuan Soviet, Nagorno-Karabakh datang di bawah kawalan pasukan Armenia etnik, disokong oleh Armenia.

Azerbaijan mengambil semula sebahagian wilayah di Pergunungan Caucasus Selatan semasa perang enam minggu pada 2020, bersama-sama dengan wilayah sekitar yang dituntut pasukan Armenia sebelum ini. Nagorno-Karabakh diiktiraf secara antarabangsa sebagai sebahagian daripada wilayah berdaulat Azerbaijan.

Mahkamah dunia kini mempertimbangkan dua kes yang memberi tumpuan kepada ketegangan berakar umbi antara kedua-dua negara. Armenia memfailkan kes pada 2021 menuduh Azerbaijan melanggar konvensyen antarabangsa yang bertujuan untuk mencegah diskriminasi kaum. Seminggu kemudian, Azerbaijan memfailkan kesnya sendiri, menuduh Armenia melanggar konvensyen yang sama.

Mahkamah telah mengeluarkan perintah “langkah sementara” dalam kedua-dua kes. Langkah ini bertujuan untuk melindungi hak kedua-dua negara dan warganegaranya ketika kes mereka perlahan-lahan dibicarakan di mahkamah dunia.

Armenia pada Khamis menuduh Azerbaijan mengusir orang Armenia keluar dari Nagorno-Karabakh walaupun perundingan undang-undang masih berterusan.

Alison Macdonald, peguam Armenia, berkata perintah mahkamah boleh mencegah Nagorno-Karabakh “ditelan” oleh Azerbaijan.

“Masih mungkin untuk mengubah bagaimana kisah ini berkembang,” katanya. “Pembersihan etnik Nagorno-Karabakh sedang berlaku ketika kita bercakap. Ia tidak boleh dibenarkan untuk menjadi batu.”