Arab Saudi meningkatkan tekanan ke atas Israel untuk bersetuju dengan negara Palestin dengan permintaan segar

(SeaPRwire) –   Arab Saudi mengatakan Ahad ia tidak akan menormalisasikan hubungan dengan Israel tanpa persetujuan untuk menciptakan jalan untuk membentuk negara Palestin, sesuatu yang ditolak oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu.

Menteri Luar Negeri Arab Saudi yang tertinggi, Putera Faisal bin Farhan, duduk untuk wawancara yang disiarkan pada Ahad dengan program “Fareed Zakaria GPS” CNN, menyatakan: “Semua orang setuju bahawa satu-satunya cara untuk keluar dari siklus keganasan ini adalah untuk secara tidak terelakkan berada di jalan ini ke negara Palestin, dan itu sangat perlu, dan itulah yang kami fokuskan.”

Dalam wawancara itu, tuan rumah bertanya: “Adakah anda menyatakan dengan jelas bahawa jika tidak ada jalan yang kredibel dan tidak dapat dibatalkan ke negara Palestin, tidak akan ada normalisasi hubungan antara Arab Saudi dan Israel?”

“Itulah satu-satunya cara kami akan mendapat manfaat,” kata Putera Faisal. “Jadi, ya.”

Sebelum serangan Hamas pada 7 Oktober terhadap Israel, Amerika Syarikat telah berusaha untuk mengatur persetujuan tanda tangan di mana Arab Saudi akan menormalisasikan hubungan dengan Israel sebagai pertukaran untuk jaminan keselamatan AS, bantuan dalam menubuhkan program tenaga nuklear awam dan kemajuan dalam menyelesaikan konflik Israel-Palestin.

Pada bulan September, Israel berada di “ambang” persetujuan sedemikian.

Sebelumnya dalam wawancara itu, apabila ditanya jika Arab Saudi yang kaya minyak akan membiayai pembinaan semula di Gaza, Putera Faisal memberi jawapan serupa.

“Selama kami dapat menemui jalan penyelesaian… maka kami boleh bercakap tentang apa sahaja,” katanya. “Tetapi jika kami hanya menetapkan kembali ke status quo sebelum 7 Oktober, dengan cara yang meletakkan kami untuk pusingan keganasan berikutnya, seperti yang kita lihat di masa lalu, kami tidak berminat dalam percakapan itu.”

“Kunci untuk penurunan ketegangan sekarang adalah mengakhiri konflik di Gaza kerana ia menyuburkan semua ketidakstabilan ini di rantau ini. Kami sudah merupakan rantau yang sangat tidak stabil sebelumnya, tetapi konflik berterusan dan pembunuhan berterusan yang kita lihat… kami kini berada pada 30,000 orang awam mati di Gaza,” tambahnya. Kementerian Kesihatan Palestin yang dikawal Hamas meletakkan jumlah kematian di Gaza pada 25,295 orang, dengan lebih 60,000 cedera, tetapi tidak membezakan antara militan dan orang awam.

Minggu lalu, Netanyahu menolak visi yang disokong oleh Amerika Syarikat, serta kebanyakan komuniti antarabangsa, untuk penyelesaian selepas perang, dengan mengatakan beliau tidak akan pernah membenarkan negara Palestin dan sedang menuntut kawalan tentera terbuka yang tidak terhad di Gaza. Pada Isnin, puluhan ahli keluarga tebusan yang dipegang oleh Hamas menyerbu mesyuarat jawatankuasa di parlimen Israel, meminta persetujuan untuk memenangi pembebasan orang tersayang mereka.

juga pada Isnin berkumpul di Brussels untuk membincangkan perang di Gaza, menyokong penciptaan negara Palestin sebagai satu-satunya cara yang boleh dipercayai untuk mencapai keamanan di Timur Tengah dan menyatakan kebimbangan terhadap penolakan jelas Netanyahu terhadap gagasan itu.

Menteri Luar Negeri Israel Israel Katz dan rakan sejawatannya Palestin Riad Malki juga berada di ibu negara Belgium untuk perbualan itu. Isu masa depan Gaza telah meletakkan Israel berlawanan dengan Amerika Syarikat dan sekutu Arab mereka serta mereka bekerja untuk mengantara pengakhiran pertengkaran di wilayah Palestin yang terkepung itu.

Palestin menuntut negara yang akan termasuk Gaza, Tebing Barat yang diduduki Israel dan timur Baitulmuqaddis yang diilhak, wilayah yang ditawan Israel dalam perang Timur Tengah 1967.

Israel melihat keseluruhan Baitulmuqaddis sebagai ibu negaranya dan Tebing Barat sebagai jantung sejarah dan al-Quran bangsa Yahudi. Ia telah membina puluhan penempatan di seluruh kedua-dua wilayah yang menjadi rumah kepada ratusan ribu penduduk Yahudi.

Salah satu beberapa pusingan rundingan damai pecah hampir 15 tahun lalu.

Netanyahu telah bersumpah untuk terus mengejar serangan sehingga “kemenangan lengkap” ke atas Hamas dan untuk mengembalikan semua tebusan yang tinggal selepas serbuan pada 7 Oktober di selatan Israel yang memicu perang. Dalam serangan itu, kira-kira 1,200 orang terbunuh dan Hamas serta pengganas lain menculik kira-kira 250 orang.

Kira-kira 100 tebusan telah dibebaskan di bawah perjanjian gencatan senjata selama seminggu pada November sebagai pertukaran untuk pembebasan Palestin yang dipegang di penjara Israel.

Kira-kira 130 masih ditawan, tetapi beberapa telah disahkan mati. Hamas mengatakan ia akan membebaskan lebih banyak tebusan hanya sebagai pertukaran untuk pengakhiran perang dan pembebasan beribu-ribu tahanan Palestin. Netanyahu telah menolak persetujuan sedemikian.

Tentera Israel mengatakan ia telah membunuh kira-kira 9,000 militan, tanpa menyediakan bukti, dan menyalahkan jumlah kematian awam yang tinggi kepada Hamas kerana ia meletakkan pejuang, terowong dan infrastruktur militan lain di kawasan perumahan padat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.