Arab Saudi membuka kedai arak pertama dalam lebih 70 tahun ketika kerajaan ini semakin melonggarkan dasar

(SeaPRwire) –   TOKYO (AP) — Sebuah kedai arak telah dibuka di Arab Saudi buat kali pertama dalam masa lebih 70 tahun, dilaporkan seorang diplomat pada hari Rabu, satu lagi langkah liberal sosial di dalam kerajaan yang pernah sangat ultrakonservatif itu yang merupakan tempat paling suci dalam agama Islam.

Walaupun terhad kepada diplomat bukan Islam, kedai di Riyadh datang apabila Putera Mahkota Arab Saudi yang berani Mohammed bin Salman bertujuan untuk menjadikan kerajaan itu destinasi pelancongan dan perniagaan sebagai sebahagian daripada rancangan berambisi untuk mengurangkan perlahan-lahan ekonominya daripada minyak mentah.

Walau bagaimanapun, cabaran masih wujud dari segi reputasi antarabangsa putera itu selepas pembunuhan 2018 penulis akhbar Washington Post serta juga dalaman dengan adat-adat Islam konservatif yang telah memerintah padang pasirnya selama dekad.

Kedai itu duduk bersebelahan dengan pasar raya di Kawasan Diplomatik Riyadh, kata diplomat itu, yang bercakap atas syarat tanpa nama untuk membincangkan topik sensitif sosial di Arab Saudi.

Kedai itu menyimpan arak, wain dan hanya dua jenis bir untuk masa sekarang, kata diplomat itu. Pekerja di kedai meminta pengenalan diplomatik dan untuk meletakkan telefon bimbit mereka di dalam beg semasa di dalam.

Aplikasi telefon pintar membenarkan pembelian atas sistem elaun, kata diplomat itu.

Pegawai-pegawai Arab Saudi tidak menjawab permintaan untuk komen mengenai kedai itu.

Walau bagaimanapun, pembukaan kedai itu bertepatan dengan cerita yang dijalankan oleh akhbar berbahasa Inggeris Arab News, dimiliki oleh Kumpulan Penyelidikan dan Media Saudi yang disokong kerajaan, mengenai peraturan baharu mengawal jualan arak kepada diplomat di kerajaan itu.

Ia digambarkan sebagai bertujuan “untuk menyekat pengimportan tidak dikawal barangan istimewa dan arak dalam penghantaran diplomatik.” Peraturan itu berkuatkuasa Isnin, lapor akhbar itu.

Selama bertahun-tahun, diplomat telah mampu mengimport arak melalui perkhidmatan khas ke dalam kerajaan, untuk penggunaan di kawasan diplomatik.

Mereka tanpa akses pada masa lalu telah membeli arak daripada penyeludup atau membuat sendiri di dalam rumah mereka. Walau bagaimanapun, Kementerian Luar Negeri AS memberi amaran bahawa mereka yang ditangkap dan disabitkan kerana mengkonsumsi arak boleh menghadapi “penjara panjang, denda berat, sebatan awam dan pengusiran.”

Minum arak dianggap haram, atau dilarang, dalam Islam. kekal sebagai salah satu negara sedikit di dunia dengan larangan arak, bersama jirannya Kuwait dan Sharjah di Emiriah Arab Bersatu.

Arab Saudi telah melarang arak sejak awal 1950-an. Raja Abdulaziz, pengasas kerajaan, menghentikan jualannya berikutan insiden 1951 apabila salah seorang anak lelakinya, Putera Mishari, menjadi mabuk dan menggunakan senapang untuk membunuh setiausaha konsul British Cyril Ousman di Jeddah.

Berikutan Revolusi Islam Iran 1979 dan serangan militan ke atas Masjidil Haram di Mekah, pemerintah Arab Saudi kemudiannya lebih rapat memeluk Wahhabisme, doktrin Islam ultrakonservatif yang lahir di kerajaan itu. Ini menyaksikan pemisahan jantina yang ketat, larangan memandu wanita dan langkah-langkah lain dilaksanakan.

Di bawah Putera Mohammed dan bapanya, Raja Salman, kerajaan itu telah membuka pawagam, membenarkan wanita memandu dan menganjurkan festival muzik utama. Tetapi pertuturan politik dan pembangkang masih dilarang sepenuhnya, yang mungkin membawa hukuman mati.

Sebagai Arab Saudi menyediakan projek bandar masa depan bernilai $500 bilion dipanggil Neom, laporan telah beredar bahawa arak mungkin disajikan di resort pantai di sana.

Walau bagaimanapun, kepekaan masih wujud. Selepas seorang rasmi mencadangkan bahawa “arak tidak diketepikan” di Neom pada 2022, dalam masa beberapa hari beliau tidak lagi bekerja di projek itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.