Apakah Jemaah Islamiah, kumpulan pengganas yang disokong Iran?

Israel mendakwa bahawa Kumpulan Pengganas Islam Palestin (PIJ), sebuah kumpulan pengganas Islam yang berpangkalan di Gaza, bertanggungjawab terhadap serangan udara yang mengorbankan nyawa sekurang-kurangnya 500 orang Palestin di sebuah hospital di Bandar Gaza.

Hamas dengan segera menyalahkan Israel. Sebagai tindak balas, tentera Israel menunjukkan bahawa, berdasarkan pengawasan dan rakaman audio, sebuah roket yang dilancarkan dengan tujuan menyerang Tel Aviv dari kumpulan pengganas Palestin menyebabkan serangan di hospital Baptist al-Ahli. Al-Ahli telah menampung mangsa-mangsa Palestin yang cedera dan mereka yang mencari perlindungan selepas Israel memberitahu penduduk untuk melarikan diri dari Bandar Gaza sebelum serangan tentera.

Bersama-sama dengan Hamas dan Hezbollah, Jihad Islam adalah sebahagian daripada rangkaian kumpulan pengganas di sempadan Israel yang melakukan tindakan pengganasan. Dengan anggaran 1,000 ahli, PIJ adalah kedua terbesar, selepas Hamas, di Jalur Gaza dan Tebing Barat.

Kumpulan pengganas Islam itu ditubuhkan oleh Fathi Shaqaqi pada tahun 1979, menurut laman web Agensi Perisikan Kebangsaan (DNI). Ia kemudiannya ditetapkan sebagai Pertubuhan Pengganas Asing oleh Jabatan Negara Amerika Syarikat pada tahun 1997. Sebagai cawangan Ikhwan Muslimin di Mesir, PIJ berhasrat untuk menubuhkan sebuah negara Palestin Islam untuk memusnahkan Israel.

Berpangkalan di Lubnan, PIJ mengekalkan kehadiran di Gaza, Tebing Barat dan Syria.

Setiausaha Agung Ziyad al-Nakhalah, yang telah diklasifikasikan sebagai Penjenayah Global yang Ditetapkan Khas oleh Jabatan Negara Amerika Syarikat, adalah pemimpin semasa PIJ.

PIJ menerima sokongan dari Iran, Syria dan kumpulan pengganas Lubnan, Hezbollah. Selain daripada sokongan, Jihad Islam menarik inspirasi daripada Iran. Kumpulan itu telah menyokong revolusi Iran sebagai gerakan yang perlu ditiru di seluruh dunia Islam, terutamanya berkenaan dengan penciptaan sebuah negara Palestin.

Walaupun kumpulan Muslim Sunni, PIJ mengambil teknik bunuh diri yang terutamanya digunakan oleh kumpulan Syiah di Iran dan telah melakukan serangan bunuh diri menyerang orang Israel.

Shaqaqi, pengasas Jihad Islam, berkongsi kepercayaan pemimpin agung Iran yang dahulu, Ruhollah Khomeini, bahawa “Islam adalah penyelesaian dan Jihad adalah cara yang sesuai”.

Ramadan Abdallah Shallah, yang mengambil alih Shaqaqi selepas beliau dibunuh pada tahun 1995, bahkan pernah mengadakan pertemuan dengan pegawai Iran di Tehran dan Damascus.

Sehingga hari ini, Iran kekal sebagai sumber pembiayaan yang penting untuk Jihad Islam.

Seperti yang dilaporkan dalam Laporan Negara Kementerian Negara 2021 mengenai Keganasan, Iran terus menyokong beberapa kumpulan pengganas Palestin yang ditetapkan AS, termasuk Jihad Islam, dengan memberikan senjata, dana dan latihan. Senjata termasuk roket dan sistem pesawat tanpa pemandu bersenjata (UAS).

Menurut Yayasan Pertahanan Demokrasi (FDD), serangan Jihad Islam mempunyai “cap jari Iran” di seluruhnya. Walaupun lebih kecil dan lemah daripada Hamas, kumpulan itu bertanggungjawab terhadap serangan maut di Gaza dan Tebing Barat.

“Iran cuba selama bertahun-tahun, terutamanya beberapa bulan terakhir, untuk mempunyai organisasi pengganas, kedua-dua Jihad Islam yang sepenuhnya disokong dan dibiayai oleh Iran, dan organisasi pengganas Hamas yang juga dibiayai tetapi tidak sepenuhnya oleh Iran. Mereka menyeru mereka untuk menyerang Israel dan orang Israel,” kata Lior Haiat, jurucakap Menteri Luar Negeri Israel Eli Cohen, kepada Digital pada hari pertama perang Israel-Hamas.

Haiat menambah, “Organisasi pengganas itu [Hamas dan Jihad Islam Palestin] bekerja sebagai wakil rejim ayatollah.”

Hamas dan Jihad Islam berkongsi matlamat bersatu untuk kemusnahan Israel. Walaupun perselisihan dalam masa lalu mengenai strategi untuk menghadapi Israel telah merenggangkan hubungan, kumpulan-kumpulan itu telah melakukan beberapa operasi berkoordinasi dengan tujuan bersama itu di fikiran.

Jihad Islam memfokuskan perhatian terbesarnya pada konfrontasi tentera dan telah mengabaikan perbualan politik mengenai Israel. Pada banyak kesempatan, Jihad Islam telah bertindak secara bebas daripada Hamas, termasuk melepaskan 1,100 roket ke Israel sebagai tindak balas kematian pemimpin kumpulan itu pada tahun 2022.

Menurut laman web FDD, sebagai ahli Bilik Operasi Bersama Palestin, kumpulan itu juga terikat dengan Hezbollah melalui pembiayaan dan koordinasi.

Selain menuduh Jihad Islam bertanggungjawab terhadap serangan roket yang meletup hospital di Gaza, kumpulan itu mempunyai peranan lain dalam perang Israel-Hamas.

Setiausaha Agung Jihad Islam Ziyad al-Nakhalah mengambil tanggungjawab menahan lebih daripada 30 tebusan yang diambil oleh Hamas semasa serangan yang memulakan perang Israel-Hamas.

Tentera Pertahanan Israel (IDF) berkata bahawa, bersama-sama membunuh komander Hamas utama, operasi jet pejuang baru-baru ini mematikan operatif pengganas Jihad Islam dan Hamas.