Apakah Iron Dome Israel, sistem pertahanan barisan pertama?

Barisan pertahanan pertama Israel, sebuah sistem pertahanan peluru berpandu yang dibangunkan oleh Rafael Advanced Defense Systems, dilabel sebagai Iron Dome. Ia mula dikerahkan pada 2011, dan sejak itu telah menangkis dan memusnahkan roket daripada militan Hamas dan pasukan Palestin.

Iron Dome adalah berasaskan darat dan dibina untuk melindungi rakyat Israel daripada serangan roket yang paling kerap dilancarkan dari Jalur Gaza oleh pengganas pro-Iran, Hamas. Sistem ini mampu menangani peluru berpandu dengan jarak antara 2.5 batu dan kira-kira 43 batu.

Perisai Israel menggunakan radar untuk mengesan ancaman yang datang, seperti peluru berpandu atau peluru artileri, dan menghantar data dan koordinat sasaran kepada unit pelancaran peluru berpandu. Peluru berpandu pemintas Tamir dilancarkan pada projektil musuh untuk menghapuskan ancaman.

Pada masa lalu, Iron Dome telah 90% berkesan dalam menghalang beribu-ribu roket yang dilancarkan daripada pengganas Hamas, menurut pegawai Israel. Sistem pertahanan ini sangat penting untuk pertahanan Israel semasa konflik dengan Gaza pada 2012 dan 2014.

Pada Disember 2020, kementerian pertahanan Israel melaporkan bahawa mereka menguji sistem pertahanan udara berasaskan laut selama beberapa minggu dan semua ujian berjaya dihalang oleh sistem pertahanan pelbagai peringkat Israel – Iron Dome, Arrow dan David’s Sling.

David’s Sling, atau “Magic Wand” adalah lapisan perlindungan sekunder dan sistem pertahanan udara lengkap yang juga dibangunkan oleh Rafael Advanced Defense Systems untuk memerangi peluru berpandu balistik dan serangan roket jarak sederhana.

Arrow adalah lapisan perlindungan ketiga dan sistem pertahanan anti-peluru berpandu – yang paling canggih dalam jenisnya. Ia digunakan untuk memerangi serangan peluru berpandu jarak jauh. Amerika Syarikat telah melabur dalam Iron Dome, David’s Sling dan Arrow dan telah menyediakan kewangan untuk mengisi semula sistem pertahanan tersebut.

Pada 2021, ahli Kongres dwipartisan menegaskan semula sokongan Amerika untuk Israel berikutan konflik maut dengan Hamas. Pertempuran itu berlangsung selama 11 hari pada Mei 2021, dan mengakibatkan kematian 250 orang Palestin dan 10 orang Israel.

Kedua-dua Demokrat dan Republikan menulis kepada bekas Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin pada bulan Jun 2021 mendesak Pentagon untuk bekerjasama dengan Kongres untuk mengisi semula bekalan perangkap Israel untuk Iron Dome.

Sejumlah 55 ahli undang-undang menandatangani surat sokongan.

Surat itu berbunyi, “Kami mesti memastikan bahawa Iron Dome kekal mampu melindungi Israel tanpa mengambil risiko bahawa stok perangkapnya menjadi kehabisan. Israel mesti sentiasa mempunyai sumber yang diperlukan untuk mempertahankan dirinya daripada roket yang masuk apabila disasarkan lagi.”

Amerika Syarikat mula menyediakan dana untuk Iron Dome pada 2011 dan 55% komponen sistem itu pada masa ini dikilangkan di Amerika Syarikat, menurut Pusat Kajian Strategik dan Antarabangsa.

Israel adalah penerima bantuan tentera Amerika Syarikat yang tidak tertandingi, berjumlah lebih daripada $3 bilion setiap tahun. Untuk Iron Dome sahaja, Amerika Syarikat menawarkan $1.6 bilion untuk Iron Dome dari 2011-2021.

Pada bulan Jun 2022, sebuah syarikat Amerika Syarikat, JustAnswer, melancarkan bantuan untuk Ukraine untuk membina sistem pertahanan peluru berpandu yang dimodenkan, seperti Iron Dome, untuk menghalang roket Rusia daripada melanda awam. Sistem peluru berpandu “Sky Project” bercadang untuk mewujudkan sistem pertahanan udara mudah alih, semua cuaca yang direka untuk menghalang dan memusnahkan roket dan peluru artileri.