Apakah Hamas? Gambaran keseluruhan kumpulan militan Islam yang menyerang Israel

Hamas adalah sebuah kumpulan pengganas yang disokong oleh Iran. Kumpulan ini ditetapkan sebagai Organisasi Pengganas Asing (FTO) oleh Jabatan Negara. Menurut AS, EU dan Israel, ia telah mengekalkan cengkaman besi ke atas Gaza sejak mengambil alih wilayah itu secara ganas pada tahun 2007, selepas Israel berundur secara sepihak pada tahun 2005.

Pada 14 Disember 2022, Yahya Sinwar, pemimpin kumpulan pengganas Hamas, dan yang lain meraikan ulang tahun ke-35 penubuhan Hamas di Jalur Gaza.

Kumpulan Islam militan ini, yang menerima pembiayaan dan latihan dari Iran, mengenakan kod Islam yang ketat ke atas lebih dua juta penduduknya dan terus terlibat dalam pertempuran dengan Israel, termasuk melancarkan ratusan roket dan alat pembakar secara berterusan ke dalam wilayah Israel, serta protes besar-besaran di sepanjang pagar sempadan.

Pada pagi 7 Oktober, organisasi pengganas Hamas menyerang dan menyusup ke kawasan selatan Israel dengan beribu-ribu roket yang dilancarkan dari Jalur Gaza. Akibatnya, sekurang-kurangnya 600 terbunuh di Israel.

Mohammad Deif, komander tentera kanan Hamas, mengumumkan “Operasi Badai Al-Aqsa” dan menyeru rakyat Palestin dari Baitulmuqaddis ke Israel untuk menyerang orang Israel. Dalam siaran media Hamas, beliau menyifatkan serangan itu sebagai “hari pertempuran terbesar untuk mengakhiri pendudukan terakhir di bumi”.

“Di mana sahaja terdapat pengganas Hamas, mereka akan ditemui dan dimusnahkan. Mereka tidak mempunyai kekebalan,” kata jurucakap Tentera Pertahanan Israel Daniel Hagari pada 7 Oktober. “Kami juga menyerang sasaran berprofil tinggi.”

White House berkata ia “mengutuk sekeras-kerasnya” serangan Hamas di Israel, menekankan “tidak pernah ada justifikasi untuk keganasan,” menurut jurucakap Majlis Keselamatan Negara Adrienne Watson.

Pengganas Hamas mengeluarkan video militan mereka menculik wanita, kanak-kanak dan warga tua dan menghina mayat di media sosial mereka. Seth Frantzman, wartawan Jerusalem Post dan penganalisis hal ehwal Timur Tengah, memberitahu Digital dalam temu bual pada hari Ahad bahawa video itu mengejutkan tetapi Hamas “terlibat dalam 30 tahun keganasan menjijikkan dan merupakan organisasi pengganas kejam dan ganas.”