Apa Yang Perlu Diketahui Tentang Perbicaraan Terbaru Yang Menglibatkan Amanda Knox

(SeaPRwire) –   FLORENCE, Italy (AP) — Amanda Knox kembali membela diri di mahkamah Itali dalam kes fitnah yang berpotensi menghapuskan noda undang-undang terakhir terhadapnya, berikutan pembebasannya sembilan tahun lalu dalam pembunuhan penginap warga Britishnya, Meredith Kercher.

Walaupun terdapat hukuman mati terhadap lelaki yang DNA dan kesan kakinya ditemui di tempat kejadian, dan keputusan mahkamah tinggi 2015 yang secara muktamad membersihkan Knox dan bekas teman lelakinya Raffaele Sollecito, keraguan tentang peranannya masih wujud, terutamanya di Itali, dan di kalangan keluarga Kercher.

Kes fitnah terhadap Knox kerana salah menuduh pembunuhan terhadap pemilik bar tempatnya bekerja adalah sebahagian sebabnya.

Berikut adalah gambaran ringkas kes ini:

SIAPA AMANDA KNOX?

Knox berusia 20 tahun dan merupakan pelajar yang baru tiba di bandar universiti Perugia ketika penginap warga Britishnya, Kercher, ditemui mati di biliknya di apartmen yang dikongsi bersama dua orang lain pada 2 November 2007. Pembunuhan itu menarik perhatian seluruh dunia apabila syak wasangka jatuh ke atas Knox dan Sollecito, yang baru menjalin hubungan selama kira-kira seminggu.

APA KES FITNAH ITU?

Knox didakwa menfitnah pemilik bar Kongolese yang memperkerjakannya secara separuh masa, berdasarkan dua kenyataan yang ditulis polis dan ditandatangani semasa soal siasat panjang malam itu hanya beberapa hari selepas pembunuhan. Dia menarik balik dakwaan dalam nota tulisan tangan empat muka surat petang itu, tetapi nota itu menunjukkan kekeliruannya dalam cuba menyelaraskan kenyataan yang ditandatangani dengan ingatan sendiri yang bertentangan.

BAGAIMANA KNOX MEMBANGUNKAN HIDUPNYA SEMULA?

Knox kembali ke Amerika Syarikat selepas mahkamah rayuan membatalkan hukuman pertamanya pada 2011, selepas empat tahun dibelakang bar. Walaupun berharap dapat meneruskan kehidupan sebagai pelajar kolej, dia terus menjadi tumpuan perhatian awam kerana kesnya masih berterusan di Itali. Kini berusia 36 tahun dan ibu kepada dua anak kecil, Knox mengutarakan reformasi keadilan jenayah dan menentang pengakuan paksa, berdasarkan pengalamannya. Dia mempunyai podkas dan siri terhad terbaru dalam pembangunan untuk Hulu yang turut menyertakan Monica Lewinsky antara penerbit eksekutif.

APA YANG BERLAKU DALAM SIDANG MAHKAMAH RABU?

Panel rayuan dua hakim dan lapan juri awam mendengar hujah daripada pihak pendakwaan dan peguam lelaki yang salah dituduh – pemilik bar – mengekalkan pendirian bahawa Knox melakukan fitnah. Peguam bela Knox menekankan pembebasan pembunuhan yang dibatalkan dan teknik soal siasat yang sangat dikecam oleh mahkamah hak asasi Eropah. Perbicaraan akan berterusan pada 5 Jun, di mana keputusan dijangka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.