Anjing corgi British berarak di luar Istana Buckingham untuk menghormati kematian Ratu Elizabeth II, setahun kemudian

Sekumpulan kecil peminat diraja dan anjing corgi mereka telah berhimpun pada hari Ahad untuk menghormati ulang tahun pertama pemergian Ratu Elizabeth II.

Kira-kira 20 peminat monarki British dan anjing corgi mereka telah berarak di luar Istana Buckingham. Almarhum ratu terkenal menyukai baka itu, memiliki pelbagai anjing corgi sejak dia masih kanak-kanak.

Kesemuanya, Elizabeth memiliki lebih kurang 30 ekor anjing corgi sepanjang hayatnya. Kebanyakan anjingnya adalah keturunan seekor anjing corgi bernama Susan, yang telah diberikan kepadanya pada hari jadi ke-18 pada tahun 1942.

Gambar comel perarakan itu menunjukkan anjing-anjing corgi dalam pelbagai pakaian, termasuk mahkota dan tiara. Anjing-anjing berkaki pendek itu semuanya difoto bersama dengan tali anjing mereka diikat ke pagar berdekatan istana.

PERDANA MENTERI UK RISHI SUNAK MEMBUAT AKTIVIS IKLIM MARAH DENGAN LANGKAH BERANI UNTUK KEMERDEKAAN TENAGA

Penganjur acara itu memberitahu Associated Press bahawa dia berharap perarakan anjing corgi akan diadakan setiap tahun.

“Saya tidak dapat melihat cara yang lebih baik untuk mengingatinya selain melalui anjing corginya, melalui baka yang dicintai dan dihargainya sepanjang hayatnya,” jelas penganjur Agatha Crerer-Gilbert.

PEMINDAHAN IKLIM JUST STOP OIL MENGHENTIKAN PERARAKAN PRIDE LONDON

“Anda tahu, saya masih tidak dapat terbiasa dengan kenyataan bahawa beliau secara fizikal tidak lagi bersama kita, tetapi beliau memerhati kita,” tambahnya. “Lihat, matahari bersinar, saya fikir ia akan bersinar kepada kita hari ini.”

Aleksandr Barmin, pemilik anjing corgi bernama Cinnamon, berkata bahawa dia melihat perarakan itu sebagai peringatan yang kuat tentang kematian Ratu.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APLIKASI

“Ia adalah perasaan yang sangat sukar, untuk jujur… sangat sedih bahawa kita tidak lagi mempunyai (ratu) di kalangan kita lagi,” katanya. “Namun begitu, Baginda Ratu masih di dalam hati kita.”