Angkatan Keselamatan Burkina Faso membunuh lebih banyak orang awam. Para yang selamat menceritakan satu pembunuhan ramai di kampung

(SeaPRwire) –   DAKAR, Senegal (AP) — Wanita yang dibunuh dengan bayi dibungkus pada tubuh mereka, kanak-kanak yang tidak bernyawa saling berpaut, bayi berumur 2 bulan muka ke atas di atas tanah dengan anak anjing merayau di atas bingkai kecilnya. Imej itu mengerikan, tetapi petani berumur 32 tahun merasa dia perlu mendokumentasikannya, sebagai bukti keganasan di kampung tengah Burkina Faso.

Lebih daripada sedozen ahli keluarga dibunuh pada 5 November apabila pasukan keselamatan menyerang dengan kenderaan pikap berkuda, senjata dan drone, katanya kepada Agensi Berita Associated Press (AP) atas syarat tanpa nama, kerana takut membalas dendam. Dia berkata dia bersembunyi selama berjam-jam di kompaun jiran dan mengambil siri gambar sebelum melarikan diri keesokan harinya.

Puluhan lagi dibunuh pada hari itu di kampung Zaongo, menurut kisahnya dan dua mangsa lain, serta laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengutip angka kerajaan. Imej lelaki menghantar kepada AP dan temu bual dengan tiga mangsa adalah akaun pertama tangan pertama yang jarang berlaku di tengah peningkatan pembunuhan awam oleh pasukan keselamatan sebagai junta berjuang untuk menewaskan pemberontakan jihadis yang semakin meningkat dan menyerang rakyat di bawah nama pemberantasan keganasan.

Kebanyakan serangan — termasuk pembunuhan kanak-kanak oleh askar di pangkalan tentera tahun lepas, didedahkan dalam siasatan AP — tidak dihukum dan tidak dilaporkan di negara yang diperintah oleh kepimpinan menindas yang menyekat pendapat yang dilihat sebagai pembangkang.

Lebih daripada 20,000 orang telah terbunuh sejak keganasan jihadis berkaitan dengan Kumpulan Negara Islam (IS) mula melanda negara Afrika Barat sembilan tahun lalu, menurut Projek Lokasi dan Data Peristiwa Konflik (ACLED), sebuah pertubuhan bukan untung Amerika Syarikat. Pertempuran itu membahagikan penduduk yang dahulu aman, menghalang puluhan bandar dan membawa kepada dua kudeta tentera.

Kematian awam di tangan pasukan keselamatan meningkat sebanyak 70% dari 2022 hingga 2023 — kepada 735 orang dibunuh daripada 430, menurut angka ACLED.

Jurucakap kerajaan Burkina Faso tidak menjawab permintaan komen tentang serangan 5 November. Sebelum ini, pegawai-pegawai itu menafikan membunuh awam dan berkata jihadis sering menyamar sebagai askar.

Tiga mangsa memberitahu AP mereka yakin lelaki itu adalah pasukan keselamatan, bukan jihadis. Mereka menggambarkan mereka memakai pakaian tentera, salah seorang dengan bendera Burkina Faso diikat pada dirinya ketika dia cuba memberi amaran kepada kumpulan awam bahawa sesiapa yang dijumpai masih hidup akan dibunuh. Petani itu melihat sebuah helikopter terbang ke arah kampung selepas insiden — ia hanya digunakan oleh tentera, bukan pemberontak.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyeru kerajaan untuk menjalankan siasatan bebas dan telus ke atas serangan itu, mempertanggungjawabkan mereka yang bertanggungjawab, dan memberi pampasan kepada mangsa dan keluarga, kata Seif Magango, jurucakap Pejabat Hak Asasi Manusia PBB.

Pejabat peguam negara Burkina Faso berkata ia membuka siasatan, tetapi empat bulan kemudian, mangsa berkata mereka tidak mendapat sebarang berita.

“MEREKA MEMBUNUH MEREKA”

Ia adalah waktu pagi apabila petani itu mendengar tembakan jauh. Dia berkata dia menanam tanah beberapa batu dari rumah dengan bapanya, dan mereka kembali ke kampung untuk menunggu.

Kekerasan di wilayah Namentenga sering berlaku — biasa mendengar tembakan dan melihat askar berpatroli.

Tetapi Ahad ini berbeza.

Kira-kira jam 3 petang, petani itu berkata, beratus-ratus lelaki — kebanyakannya berpakaian tentera — menyerbu melalui motosikal dan trak dan mula membunuh orang secara tidak berperasaan.

Dia bersembunyi di rumah jiran, katanya, dan selepas berjam-jam tembakan, lelaki dengan bendera Burkina Faso memasuki, memberi amaran kepada orang untuk tinggal tersembunyi.

“Askar itu berkata rakan sekerjanya berada di kompaun yang lain,” kata petani itu. “Dia berkata dia tidak mahu menyakiti kami, tetapi jika yang lain menyedari kami masih hidup, mereka akan membunuh kami.”

Apabila senjata berhenti pada petang itu, katanya, dia meninggalkan kompaun dan melihat Zaongo berselerak mayat dan mangsa cedera. Di antaranya adalah bapanya, dua adik-beradik, seorang kakak dan empat anaknya.

Mayat pamannya terletak di bawah timbunan beberapa kanak-kanak. Bapanya berumur 63 tahun berada di pintu rumah mereka.

“Orang-orang ini mencari perlindungan di khemah mereka, tetapi mereka membunuh mereka,” kata petani itu.

JUNTA SEKARANG

Tidak jelas apa yang mencetuskan serangan itu, tetapi penduduk tempatan berkata kebanyakan masa, pasukan keselamatan berfikir penduduk kampung bekerjasama dengan pengganas.

Sejak mengambil kuasa dalam kudeta kedua pada September 2022, junta yang diketuai oleh Kapten Ibrahim Traoré telah mengancam kumpulan hak asasi manusia dan wartawan serta menjalankan serangan terhadap awam — jenayah peperangan menurut undang-undang antarabangsa.

Serangan udara tentera pada akhir tahun lalu yang mendakwa menyasarkan pejuang Islam membunuh sekurang-kurangnya 60 orang di dua pasar dan pengebumian di Burkina Faso dan Mali jiran, menurut Hak Asasi Manusia Watch.

Junta berada dalam keadaan peperangan ketika berusaha menewaskan jihadis, yang menguasai lebih daripada setengah negara, menurut penganalisis konflik dan pakar kawasan Sahel. Ia menggunakan undang-undang pengerahan umum baru untuk memperluas tindakannya dan memaksa orang ke medan pertempuran.

Junta menjauhkan diri dari negara-negara Afrika Barat dan dunia Barat yang tidak bersetuju dengan pendekatan mereka. Tahun ini, ia meninggalkan blok ekonomi Afrika Barat yang dikenali sebagai ECOWAS dan mencipta pakatan dengan Mali dan Niger, juga diperintah oleh junta tentera yang berjuang melawan pemberontakan jihadis.

Junta memutuskan hubungan tentera dengan bekas penjajah Perancis. Pegawai-pegawai itu telah menyambut berpuluh-puluh orang Rusia yang ditugaskan sebahagiannya untuk mengekalkan junta berkuasa, menurut beberapa pakar konflik dan diplomat yang berbual atas syarat tidak dikenali kerana tidak dibenarkan membincangkan perkara itu.

Afrika adalah kunci secara politik dan ekonomi bagi Rusia mencari sekutu di tengah perangnya di Ukraine. Tetapi tentera upahan Rusia seperti Wagner telah didakwa oleh kumpulan hak asasi manusia dan awam melakukan kekejaman hak asasi manusia di negara-negara yang mereka operasikan, termasuk membunuh 300 orang di sebuah kampung di Mali pada 2022. Peningkatan kehadiran Burkina Faso akan membawa ketakutan lebih banyak kematian awam.

Amerika Syarikat berkata ia telah memotong dan menggantung bantuan kepada tentera Burkina Faso tetapi masih membekalkan peralatan bukan bersenjata kepada pasukan keselamatan awam seperti polis kebangsaan. Pada Januari, ia menghantar hampir 100 basikal dan trak.

Dalam kenyataan, Jabatan Negeri berkata ia telah menyediakan $16 juta dalam “bantuan membina kapasiti pemberantasan keganasan” kepada Burkina Faso sejak 2022.

“Kami tidak mengetahui sebarang penyelewengan atau salah guna peralatan baru-baru ini,” katanya. “Kami mengambil tuduhan dengan serius dan akan terus memantau dan menilai penggunaan bantuan keselamatan kami.”

Beberapa penganalisis berkata bantuan berterusan Amerika Syarikat menghantar mesej yang salah.

“Negara-negara lain di seluruh dunia melihat dan menonton dan berkata kepada diri mereka sendiri, ‘Saya juga boleh menahan semua lawan saya, membunuh awam di bawah nama usaha pemberantasan keganasan dan juga berkawan dengan Rusia, China — dan Amerika Syarikat masih akan memberi saya semua mainan yang saya minta,'” kata Aneliese Bernard, bekas pegawai Jabatan Negeri khusus dalam hal ehwal Afrika yang kini menjalankan kumpulan penasihatan risiko.

AWAM DI TENGAH

Semasa serangan 5 November, lelaki berpakaian tentera berbahasa Perancis dan bahasa tempatan Moore memanggil semua lelaki untuk meninggalkan rumah, kata ibu berumur 45 tahun kepada AP.

Mengintip melalui tingkap rumah di mana dia bersembunyi, katanya, dia melihat ahli keluarga dibunuh — lebih daripada 15 orang keseluruhannya.

Dia berkata dia dikesan oleh seorang askar, yang mengisyaratkan kepadanya untuk berbaring dan tinggal diam. Lelaki itu berpakaian, kelihatan dan berbunyi seperti askar yang biasa lalu melalui kampung memeriksa dokumen orang, katanya.

Mangsa ketiga yang bercakap dengan AP, lelaki berumur 55 tahun dari Zaongo, berkata penduduk kampung telah dituduh bekerjasama dengan jihadis kerana mereka enggan menyertai puluhan ribu pejuang sukarela berkhidmat bersama tentera Burkina Faso.

Pengambilan adalah sebahagian daripada strategi junta, tetapi penduduk berkata ini hanya menyumbang kepada pembunuhan awam kerana sukarelawan menangkap sesiapa yang mereka syak was kaitan dengan pengganas. Ia juga mencetuskan jihadis untuk menyerang komuniti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.