Angkasawan pecah rekod dedah dia akan tolak tugasan jika tahu perkara ini

Selepas menghabiskan hampir setahun di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS), angkasawan pemecah rekod Frank Rubio berkata beliau akan menolak misi angkasanya jika dia tahu dia akan berada di orbit selama itu.

“Jika mereka bertanya saya terus sebelum anda mula latihan, kerana anda memang berlatih selama setahun atau dua tahun sebelum misi anda, saya mungkin akan menolak,” kata Rubio kepada wartawan dari ISS semasa sidang akhbar NASA. “Itu hanya kerana perkara keluarga yang berlaku tahun lalu.”

“Sekiranya saya tahu bahawa saya terpaksa ketinggalan acara-acara penting itu, saya hanya terpaksa berkata ‘terima kasih, tetapi tidak, terima kasih’,” tambahnya.

Rubio baru-baru ini memecahkan rekod untuk misi angkasa paling lama bagi angkasawan AS, menewaskan rekod Mark Vande Hei selama 355 hari di orbit. Beliau dijadualkan mendarat pada 27 September, di mana ketika itu beliau akan menghabiskan 371 hari di angkasa, walaupun itu kurang daripada 437 hari kosmonaut Rusia Valeri Polyakov.

Rubio dilancarkan dari Kazakhstan menaiki Soyuz MS-22 yang dikendalikan Rusia dengan krew Rusia pada 21 September 2022. Misi itu sepatutnya hanya enam bulan, tetapi kapal yang sepatutnya membawa krew pulang mengalami kebocoran bendalir penyejuk dan dianggap tidak selamat.

Roscosmos kemudian memerlukan masa tambahan untuk menyediakan kenderaan Soyuz yang lain. Ia akhirnya berlabuh di ISS pada hari Jumaat, membawa dua lagi kosmonaut Rusia dan seorang lagi angkasawan Amerika.

“Apabila akhirnya menjadi kenyataan bahawa ia akan memerlukan saya tinggal selama setahun penuh… ia sukar,” kata penduduk Miami itu. Belajar bahawa kekalannya di stesen itu dilanjutkan adalah bahagian paling sukar dari misinya, tambahnya.

Kekuatan dan ketabahan isteri dan anak-anak angkasawan itu membawanya melalui keseluruhan misi, katanya kepada wartawan.

Perjalanan memecah rekod angkasawan itu juga yang pertama sebagai angkasawan. Sebelum ini, beliau berkhidmat sebagai doktor dan juruterbang helikopter Blackhawk dengan lebih 600 jam pengalaman tempur di Iraq, Afghanistan dan Bosnia, menurut NASA.

“Mempunyai Stesen Angkasa Antarabangsa berjalan selama 23 tahun memerlukan banyak pengorbanan individu dan keluarga,” kata Rubio. “Pada akhirnya, itulah tugas kami. Kami perlu menyelesaikan misi.”

Walau bagaimanapun, menghabiskan masa dengan rakan-rakan kru Rusia yang telah melalui keseluruhan peristiwa ini dengannya “telah menjadi bahagian paling istimewa,” tambahnya.

Walaupun ketegangan antara AS dan Rusia tegang atas perang yang sedang berlangsung di Ukraine, agensi angkasa dua negara, NASA dan Roscomos, telah terus bekerjasama untuk melancarkan angkasawan ke orbit dan mengekalkan ISS. Hubungan itu mengalami turbulen pada April 2022 apabila Dmitry Rogozin, ketika itu pengarah Roscosmos, mengancam akan mengakhiri kerjasama Rusia dengan ISS kecuali sekatan ekonomi yang dikenakan ke atas Rusia akibat perang itu ditarik balik.

Presiden Rusia Vladimir Putin melepaskan Rogozin daripada jawatannya pada bulan Jun 2022, menurut Kremlin.

Yuri Borisov, ketua Roscosmos semasa, pada bulan berikutnya berkata Rusia akan memenuhi komitmen rakan kongsi sebelum meninggalkan ISS “selepas 2024.” Walau bagaimanapun, butiran mengenai bagaimana negara itu akan melakukannya kekal dalam perbincangan.