Angkasawan Cina menolak norma angkasa yang diterima dengan eksperimen api siaran langsung

Dalam satu cabaran kepada protokol keselamatan yang diterima secara umum, angkasawan China menyiarkan secara langsung diri mereka menjalankan eksperimen dengan nyalaan terbuka di atas stesen angkasa Tiangong negara itu.

Angkasawan Gui Haichao dan Zhu Yangzhu boleh dilihat dalam video apabila mereka menyalakan lilin semasa syarahan siaran langsung, siri keempat “kelas Tiangong” di stesen angkasa, menunjukkan kepada penonton bahawa nyalaan kelihatan hampir sfera apabila dinyalakan dalam persekitaran mikrograviti orbit Bumi rendah.

Nyalaan di Bumi biasanya kelihatan mempunyai bentuk air mata berkat perolakan pecutan apungan, menurut laporan di Space.com, dengan udara panas naik dan udara sejuk menurun berhampiran nyalaan. Dalam persekitaran orbit Bumi rendah di mana angkasawan beroperasi, arus perolakan itu lebih lemah daripada di Bumi dan menyebabkan nyalaan tersebar ke semua arah, memberikannya rupa sfera yang dilihat dalam video.

Eksperimen lilin bukan satu yang mungkin akan digandakan di Stesen Angkasa Antarabangsa, laporan Space.com mencatat, berkat peraturan keselamatan api yang ketat yang menghadkan api ke rak khas direka bentuk yang membantu mengekalkan nyalaan terkandung. Peraturan itu telah diterima pakai sebagai tindak balas kepada kebakaran yang berlaku di stesen angkasa Rusia Mir pada tahun 1997.

Menurut ringkasan NASA insiden 1997 itu, kebakaran yang bermula dalam sistem penjanaan oksigen di atas Mir berlangsung beberapa minit, memotong angkasawan daripada salah satu kenderaan melarikan diri stesen angkasa dan mengisi modul dengan asap.

Ruang sempit Mir membuat keadaan lebih sukar, dengan enam angkasawan cuba mengemudi sempadan ketat dan bekerja sama untuk memadamkan kebakaran.

Angkasawan itu akhirnya berjaya memadamkan kebakaran sementara sistem sokongan hayat stesen angkasa mengosongkan stesen daripada sebarang asap toksik yang tertinggal dalam beberapa jam berikutnya. Walaupun ahli krew Mir tidak menghadapi kerosakan kekal daripada kebakaran, insiden itu mengubah cara agensi angkasa mendekati keselamatan kebakaran di Stesen Angkasa Antarabangsa.