Ancaman serangan Iran menyebabkan lawatan jeneral AS ke Israel, kajian keupayaan tentera

(SeaPRwire) –   Jeneral Michael Kurilla, Pemerintah Pusat (CENTCOM) telah bertemu dengan di tengah ketegangan yang meningkat dengan Tehran, yang terus mengancam balas dendam atas kemusnahan konsulat Iran di Damascus.

“Kami berjuang untuk mempertahankan kebebasan dan nilai-nilai bersama kami,” kata Gallant selepas pertemuan di mana dua pemimpin tentera “menekankan pentingnya kerjasama rapat antara tentera Amerika Syarikat dan Israel bagi memastikan kestabilan dan keselamatan serantau.”

“Saya mengucapkan terima kasih kepada jeneral atas kepimpinannya dan komitmennya terhadap ikatan yang kuat antara tentera kami, penubuhan pertahanan dan negara kami,” tambah Gallant, dengan menyentuh “cabaran serantau yang meningkat akibat agresiviti Iran melalui wakil-wakilnya.”

Kurilla telah dijadualkan untuk melawat Israel, tetapi beliau mengambil perjalanan lebih awal daripada yang dirancang kerana, jurucakap tentera Maj. Jen. Pat Ryder mengesahkan semasa sidang akhbar Khamis. Ryder tidak meramalkan sebarang ancaman khusus daripada Iran kepada Israel walaupun Tehran terus menjanjikan tindakan.

“Berikutan perkembangan terkini, beliau telah dipercepatkan lawatannya untuk bertemu dengan pemimpin utama IDF (Angkatan Pertahanan Israel), membincangkan ancaman keselamatan serantau semasa, tetapi di luar itu, saya merujuk anda kepada CENTCOM,” kata Ryder. Beliau juga menyatakan bahawa Menteri Pertahanan Amerika Syarikat Lloyd Austin berbual dengan Gallant untuk membincangkan situasi terkini di Timur Tengah dan “mengesahkan semula komitmen besi Amerika Syarikat terhadap keselamatan Israel terhadap ancaman daripada Iran dan wakil-wakilnya.”

“Kami tentunya memantau situasi dengan teliti,” tambah Ryder. “Saya tidak mempunyai bola kristal, dan saya tidak akan terlibat dalam maklumat perisikan khusus. Saya hanya ingin menyatakan apa yang didengari presiden katakan, dan seperti yang saya tekankan … kami berhubung rapat dengan orang Israel termasuk panggilan telefon hari ini dengan Menteri Gallant.”

Lawatan Kurilla termasuk “penilaian operasi strategik pelbagai cabaran di rantau ini” dalam usaha untuk memastikan sambungan strategik antara dua tentera “kekal kukuh dan erat,” jurucakap IDF Laksamana Daniel Hagari mengatakan semasa taklimat pada Khamis.

“Kami sangat bersedia untuk pelbagai senario dan sentiasa menjalankan penilaian operasi,” kata Hagari. “Kami bersedia dan bersedia untuk pertahanan dan serangan, dengan pelbagai keupayaan IDF dan rakan strategik kami.”

“Selama bertahun-tahun, dan lebih kerap semasa perang, di Lubnan, Syria, Gaza, Iraq dan Yemen untuk menyerang negara Israel, tetapi bukan sahaja negara Israel tetapi juga negara-negara lain di rantau ini dan seterusnya,” kata Hagari. “Serangan dari wilayah Iran akan menjadi bukti jelas niat Iran, dan ia tidak akan lagi bersembunyi di sebalik wakil-wakilnya.”

“Kami mempunyai keupayaan pertahanan lapisan ganda yang telah membuktikan dirinya semasa perang, dengan beribu-ribu pencegahan berjaya. Tetapi masih, ini bukan 100% kedap udara,” tambahnya. “Anda perlu terus mengikuti arahan keselamatan Komando Hal Ehwal Awam.”

Tahun lepas, Kurilla melawat unit komando tentera laut Israel dan berbual dengan ketua staf am, Lt. Jen. Herzi Halevi, untuk membincangkan pengembangan berterusan kerjasama dan perkongsian keupayaan operasi antara dua tentera.

Tentera laut Amerika Syarikat dan Israel pada masa itu juga menjalankan latihan laut bersama di kawasan Selat Bab al-Mandeb, berhampiran mulut selatan Laut Merah.

“Seperti dengan setiap lawatan ke IDF, saya sangat kagum dengan kesiagaan tempur yang saya lihat di sini,” kata Kurilla semasa lawatan sebelumnya. “Hubungan tentera ke tentera kami dengan Israel kekal besi.”

Setiausaha Akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre, bertindak balas kepada soalan wartawan pada Khamis, mengulangi komitmen pentadbiran Biden terhadap , “terutamanya terhadap ancaman” ini daripada Iran dan wakil-wakilnya.

Presiden Iran Ebrahim Raisi minggu lepas bersumpah membalas dendam terhadap Israel berikutan kemusnahan konsulat Damascus, memanggil serangan itu “jenayah pengecut” dan berkata ia “tidak akan terjawab”.

Setiausaha Agung Hezbollah Hassan Nasrallah beberapa hari kemudian berucap semasa Hari Quds Iran – acara tahunan yang diadakan untuk menyatakan sokongan kepada rakyat Palestin dan memanggil agar “pendudukan Israel” berakhir – di mana beliau menjamin bahawa “tindak balas Iran terhadap sasaran konsulat Damascus adalah tidak terelakkan” dan bahawa Hezbollah, kumpulan wakil Iran yang dikenali, “bersedia sepenuhnya untuk sebarang perang”.

Menteri Luar Iran Hossein Amirabdollahian pada Ahad menyampaikan kepada Amerika Syarikat, melalui perantaraan Oman, bahawa Iran akan mengambil tindakan tetapi akan berusaha untuk melakukannya dengan cara yang akan mengelakkan eskalasi besar dan tidak bertindak tergesa-gesa, .

Tehran akan terus menekan untuk gencatan senjata Gaza antara tuntutannya. Sumber yang familiar dengan maklumat perisikan Amerika Syarikat memberitahu Reuters mereka tidak sedar sebarang mesej disampaikan melalui Iran tetapi menyatakan Iran telah “sangat jelas” tentang niatnya untuk bertindak balas dengan cara “dikawal” dan “bukan eskalasi”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.