AMLO menekan untuk pengunduran pengarah negara Mexico selepas pembunuhan beramai-ramai di pesta cuti

(SeaPRwire) –   Presiden Mexico pada hari Isnin meminta peletakan jawatan pendakwa negeri di Guanajuato berikutan tahap keganasan yang tinggi di negeri itu, sehari selepas penjenayah membunuh 12 orang dalam parti cuti.

Guanajuato telah menjadi tapak pertempuran berdarah antara kartel Jalisco dan kumpulan tempatan disokong oleh . Negeri itu lama mempunyai bilangan pembunuhan tertinggi di Mexico.

Pejabat pendakwaan negeri Guanajuato mengesahkan pembunuhan Ahad dan empat lagi di bandar Salamanca, tetapi sehingga kini tidak memberikan butiran mengenai motif yang mungkin.

Presiden Andrés Manuel López Obrador, berucap dalam sidang akhbar hariannya, berkata beliau tidak mempunyai semua maklumat juga, tetapi mangsa sedang keluar dari parti cuti tradisional dikenali sebagai “posada” di bandar Salvatierra apabila penjenayah tiba dan menembak mereka.

Beliau berkata terdapat beberapa hipotesis kerja, tetapi enggan memberi komen lebih lanjut mengenai apa yang dipanggilnya jenayah “mengerikan”. Beliau mengaitkan tahap keganasan tinggi di Guanajuato dengan peningkatan penggunaan dadah dilihat di negeri itu pada dan berkata ia memerlukan perhatian khas.

“Oleh itu juga, permintaan saya yang hormat supaya mereka menukar pendakwa negeri, yang berada di situ selama 13 tahun dan mempunyai kuasa politik kolosal,” kata López Obrador. “Ia seolah-olah beliau adalah gabenor, disokong oleh kumpulan dengan pengaruh yang sangat kuat.”

Antara Khamis lepas dan Ahad, Guanajuato merekodkan 40 pembunuhan, mengikut data yang ditunjukkan oleh López Obrador.

Presiden berkata bahawa Guanajuato juga antara negeri dengan tahap penggunaan dadah tertinggi di negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.