AMLO memuji Pancho Villa, serangan yang membunuh 18 orang Amerika

(SeaPRwire) –   Presiden Mexico pada Selasa memuji revolusioner Mexico Francisco “Pancho” Villa untuk serangannya pada tahun 1916, serangan yang menewaskan 18 orang Amerika, kebanyakan warga awam.

Presiden Andrés Manuel López Obrador menyebut serangan itu “berani” dan berkata “kita harus bersyukur” kepada Villa kerana itu.

“Kita harus bersyukur kepada Villa, antara lain, tindakan berani menyerang Columbus, New Mexico, untuk mencegah apa yang dianggapnya tindakan pengkhianatan,” kata López Obrador.

Mexico telah lama memuliakan Villa dalam buku teks kerajaan dan tugu, tetapi itu untuk peranannya di dalam negeri dalam Revolusi 1910-17 yang menggulingkan diktator Porfirio Díaz. Serangan Columbus sebahagian besar berkaitan dengan pertengkaran peribadi Villa, bukan Revolusi, dan presiden sebelumnya kebanyakan diam tentangnya.

López Obrador menyitir sejarawan kegemarannya, Pedro Salmerón, mengatakan serangan itu adalah “simbol perlawanan terhadap imperialisme.” Ini bukan kali pertama ketertarikan presiden pada Salmerón menimbulkan masalah.

Pada tahun 2022, López Obrador cuba melantik Salmerón sebagai duta Mexico ke Panama. Tetapi Panama menolak menerima Salmerón selepas tuduhan gangguan seksual terhadapnya muncul. Obrador mengkritik keputusan itu dan memanggil Salmerón “sejarawan hebat”.

Pasukan Villa menyerang Columbus pada awal pagi 6 Mac 1916, merampas dan membakar rumah serta perniagaan. Sekitar dua belas atau lebih penduduk Columbus dan lapan tentera Amerika Syarikat terbunuh sebelum anggota Rejimen Kavalri Amerika Syarikat ke-13 mengusir Villistas ke seberang sempadan. Kira-kira 70 hingga 75 penyerang juga terbunuh.

Pada tahun 1916, Presiden Woodrow Wilson memerintahkan ekspedisi tentera selama 11 bulan ke Mexico untuk mengejar Villa, tetapi mereka tidak pernah berjaya menangkapnya.

Sejarawan lama membincangkan sebab serangan Villa. Profesor sejarah Universiti Houston José Ángel Hernández berkata ia berlaku ketika Mexico terlibat dalam perang saudara yang ganas. Villa merasa dikhianati oleh Presiden Woodrow Wilson, yang Villa percaya akan mengiktiraf kerajaan pemberontakannya, kata Hernández.

Sebaliknya, Washington mengiktiraf kerajaan pemimpin revolusi lain, Venustiano Carranza. Ini membuat Villa marah, yang juga dilaporkan marah kepada pedagang senjata di Amerika Syarikat yang didakwanya menjual peluru cacat kepadanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.