Amerika yang palsukan kematiannya mendakwa dia anak yatim Ireland yang tidak pernah melawat AS dalam usaha untuk mengelakkan pengekstradisian

Seorang Amerika yang kononnya memalsukan kematiannya untuk melarikan diri daripada tuduhan rogol di Utah terus melawan perintah ekstradisi dan mendakwa dia seorang anak yatim Ireland yang tidak pernah melawat Amerika Syarikat.

“Saya membuat kesimpulan bahawa dia sememangnya tidak jujur dan menipu seperti dia mengelak dan manipulatif,” kata Hakim Norman McFadyen dari Edinburgh Sheriff Court pada Ogos selepas meluluskan hak untuk mengekstradisi Alahverdian.

“Aspek malang wataknya ini pasti telah mempersulit dan melanjutkan apa yang pada hakikatnya adalah kes yang mudah,” tambahnya.

Nicholas Alahverdian, yang juga dikenali sebagai Nicholas Rossi, mendakwa dirinya anak yatim Ireland Arthur Knight. Dia hadir di mahkamah dalam kerusi roda, menggunakan topeng oksigen dan bercakap dengan loghat British.

Lelaki berusia 36 tahun itu mula muncul di radar pihak berkuasa apabila dia dimasukkan ke hospital di Glasgow pada 2021 selepas dijangkiti COVID-19. Polis mencocokkan tatonya dan cap jarinya kepada Alahverdian, yang mendakwa polis berbuat demikian ketika dia koma untuk mengaitkannya dengan jenayah tersebut.

Alahverdian menghadapi tuduhan melakukan serangan seksual terhadap bekas teman wanitanya di Utah pada 2008 dan beberapa aduan di Rhode Island, Ohio dan Massachusetts kerana didakwa melakukan keganasan rumah tangga, gangguan dan penculikan, dilaporkan The New York Times.

Dia juga dicari oleh FBI kerana didakwa mengumpul hutang sebanyak $200,000 dengan secara penipuan mengambil kad kredit atas nama bapa angkatnya, dilaporkan WPRI.

Pendakwa di Salt Lake County dan Utah County dengan gigih mengejar ekstradisinya sejak dia muncul kembali.

Dalam mempertimbangkan kes ekstradisi, McFadyen mendengar keterangan daripada pakar perubatan mengenai kesihatan mental dan fizikal Alahverdian. Tiga saksi perubatan berkata Alahverdian tidak menunjukkan sebarang tanda penyakit mental akut, dan seorang doktor mempersoalkan keadaan kesihatan yang kononnya lemah yang cuba ditunjukkannya, dilaporkan BBC.

Dr Barbara Mundweil memberitahu mahkamah dia tidak melihat sebab untuk Alahverdian menggunakan kerusi roda elektrik memandangkan kakinya “kuat dan atletik,” terutamanya berdasarkan video yang menunjukkannya menendang pintu terbuka dan menendang muka pegawai penjara semasa menggunakan kerusi roda di penjara.

Dia dibenarkan merayu keputusan kerajaan Scotland dan telah berusaha sepenuhnya memanfaatkan proses tersebut untuk melambatkan pemergianya. Kerajaan Scotland mengesahkan bahawa Menteri Keadilan Angela Constance menandatangani perintah ekstradisi tetapi tidak memberi maklumat lanjut.

Polis Inggeris juga ingin melambatkan ekstradisinya berkaitan kemungkinan hubungan dengan “tuduhan rogol yang bukan baru-baru ini” yang dibuat pada April 2022 daripada kes pada 2017. Sekiranya kes bergerak ke hadapan, ia perlu diselesaikan sebelum dia dapat meninggalkan negara ini.

Setelah dibebaskan, dia akan memasuki penjagaan U.S. Marshals sambil menghadapi perbicaraan untuk pelbagai tuduhan jenayahnya sebelum menjalani hukumannya.