Amerika Syarikat mengenakan sanksi ke atas 3 syarikat yang mempunyai kaitan terus dengan Perang Saudara Sudan

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat mengenakan sanksi pada Rabu terhadap tiga syarikat Sudan yang didakwa mempunyai sambungan terus dengan pasukan berperang dalam perang saudara Sudan, kerana konflik yang memusnahkan di negara itu terus bergegar.

Tentera, diketuai Jeneral Abdel-Fattah Burhan, dan Pasukan Sokongan Cepat, atau RSF, kumpulan paramiliter yang kuat diketuai Jeneral Mohammed Hamdan Dagalo, telah berperang untuk kawalan Sudan sejak April. Ketegangan jangka panjang meletus ke dalam pertempuran jalanan yang dikonsentrasikan di ibu negara tetapi juga di kawasan lain termasuk kawasan Darfur barat.

sanksi yang dikenakan oleh Jabatan Tesoro Amerika Syarikat membekukan semua harta dan entiti di AS yang dimiliki oleh Alkhaleej Bank Co Ltd; Zadna International Co for Development Ltd; dan Al-Fakher Advanced Works Co. Ltd.

Dalam kenyataan berita, jabatan itu berkata kedua-dua Alkhaleej dan Al-Fakher mempunyai sambungan terus dengan RSF, dengan Al-Fakher menjadi komponen utama perniagaan eksport emas paramiliter yang menguntungkan. Zadna dijalankan oleh tentera dan membantu menyediakan pendapatan untuk syarikat senjata yang dikendalikan tentera yang sudah disasarkan oleh AS, kata Jabatan Tesoro.

Sanksi Rabu ini adalah yang terbaru Washington telah mengenakan ke atas pemimpin dan syarikat Sudan, dalam usaha untuk menekan kedua-dua pihak untuk mengakhiri konflik. Individu berprofil tinggi yang disasarkan termasuk bekas Menteri Luar Negeri Ali Karti dan adik lelaki Dagalo.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyatakan sekurang-kurangnya 12,000 orang terbunuh dalam konflik itu, walaupun kumpulan doktor tempatan menyatakan jumlah sebenar jauh lebih tinggi. Lebih 10.7 juta orang telah dipindahkan oleh konflik, menurut agensi PBB untuk pemindahan.

Selama dua bulan kebelakangan ini, RSF kelihatan mendapat kelebihan dalam konflik itu, dengan tentera mereka membuat kemajuan ke timur dan utara merentasi sabuk tengah Sudan.

Rakan serantau di Afrika telah cuba mengantara untuk menamatkan konflik itu, bersama-sama dengan AS, yang memfasilitasi pusingan perbincangan tidak langsung yang gagal antara pihak berperang. Burhan dan Dagalo belum bertemu secara peribadi sejak konflik bermula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.