Amerika Syarikat mendesak India untuk membatalkan dasar perdagangan komputer riba, mengatakan mereka akan ‘berfikir dua kali’ tentang perniagaan masa depan

(SeaPRwire) –   India membatalkan dasar pelesenan komputer riba selepas lobi di belakang tabir oleh pegawai Amerika Syarikat, yang bagaimanapun masih bimbang tentang pematuhan India dengan kewajipan WTO dan peraturan baru yang mungkin dikeluarkan, menurut pegawai perdagangan AS dan emel kerajaan yang dilihat oleh Reuters.

Pada Ogos, India mengenakan peraturan yang memerlukan syarikat seperti Apple, Dell dan HP untuk memperoleh lesen untuk semua penghantaran komputer riba, tablet, komputer peribadi dan pelayan yang diimport, menimbulkan ketakutan bahawa proses itu boleh melambatkan jualan. Tetapi New Delhi membatalkan dasar itu dalam masa beberapa minggu, dengan menyatakan ia hanya akan memantau import dan memutuskan langkah seterusnya setahun kemudian.

Pegawai AS sering bimbang tentang perubahan dasar tiba-tiba India yang menurut mereka mencipta iklim perniagaan yang tidak pasti. India mengatakan ia mengumumkan dasar demi kepentingan semua pihak dan menggalakkan pelaburan asing, walaupun sering mempromosikan pemain tempatan berbanding asing.

Sesetengah bahasa dalam dokumen itu tegas, walaupun sering ditunjukkan kerukunan oleh kedua-dua pihak di awam. Pegawai AS marah perubahan India kepada import komputer riba datang “dari langit”, tanpa notis atau perundingan, dan “amat merugikan” untuk iklim perniagaan dan nilai tahunan AS $500 juta dalam eksport, menurut dokumen dan e-mel.

Firma penyelidikan Counterpoint menganggarkan pasaran komputer riba dan peribadi India bernilai $8 bilion setahun.

Wakil Perdagangan AS Katherine Tai bertemu Menteri Perdagangan India Piyush Goyal di New Delhi pada 26 Ogos, sejurus selepas dasar itu diumumkan. Walaupun kenyataan akhbar rasmi USTR menyatakan Tai “menimbulkan kebimbangan” tentang dasar dan “menyatakan” bahawa pihak berkepentingan perlu dikonsultasi, beliau secara peribadi memberitahu Goyal semasa perjumpaan bahawa AS mahu India “membatalkan keperluan” itu, kertas panduan USTR menunjukkan.

Pengumuman “kejutan” India “akan berfikir dua kali tentang berurusan di India,” menyatakan “poin perbincangan” kertas panduan beliau.

Pada masa yang sama, diplomat perdagangan AS di New Delhi, Travis Coberly, memberitahu rakan sekerjanya di USTR bahawa pegawai India mengakui pelancaran mendadak dasar pelesenan komputer riba adalah kesilapan.

Kementerian IT India “memahami mereka (India) silap. Mereka mengakuinya. Syarikat Amerika di sini telah menekan mereka tentang ini,” beliau menulis.

Coberly tidak segera menjawab permintaan ulasan. Kedutaan AS di New Delhi enggan memberi komen tentang “komunikasi diplomatik peribadi”, mengarahkan soalan kepada kerajaan India.

Kementerian IT India tidak menjawab permintaan ulasan.

Dalam menjawab soalan Reuters, Brendan Lynch, Penolong Ketua USTR bertindak untuk , berkata USTR puas sistem pemantauan semasa sehingga kini mempunyai impak minimum terhadap perdagangan tetapi masih menjejak dengan teliti pemeriksaan India terhadap peranti yang diimport untuk memastikan ia dilaksanakan mengikut kewajipan WTO dan “tidak memberi kesan negatif besar terhadap hubungan perdagangan.”

Kementerian Perdagangan Goyal berkata dalam kenyataan kepada Reuters bahawa Tai “menimbulkan beberapa kebimbangan” semasa perjumpaan Ogos mereka dan New Delhi telah “menyampaikan kebimbangan keselamatan India” ketika itu. Ia tidak memperincikan mengapa ia membatalkan keputusannya atau tentang e-mel AS.

Tiga pegawai India, termasuk dua dari Kementerian Perdagangan yang berbual atas syarat anonim kerana tidak diberi kuasa untuk berkomentar, berkata New Delhi tidak membatalkan dasarnya di bawah sebarang tekanan AS dan mengambil keputusan kerana menyedari pengeluaran laptop dan tablet tempatan tidak signifikan pada peringkat ini.

Semasa Tai dalam lawatannya ke New Delhi, pegawai akhbar kedutaan AS di New Delhi menulis e-mel kepada rakan sekerja memberi amaran berhati-hati apabila pegawai AS bercakap dengan media – tanda lagi betapa sensitifnya New Delhi boleh menjadi.

Jika diminta , garis panduan rasmi kerajaan AS adalah: “Kerajaan (India) mempunyai hak, dan tanggungjawab, untuk mereka bentuk dasar perdagangan yang responsif kepada keperluan rakyat India”, kata e-mel itu.

Jabatan Negara AS juga menyatakan kebimbangan tentang dasar itu.

“Syarikat AS merasakan langkah itu sangat perlindungan dan tidak seiring dengan kemajuan India dalam memperbaiki iklim pelaburan,” menulis pegawai Timothy Wiley dalam e-mel kepada rakan sekerja USTR mengandungi “poin perbincangan”.

“Beberapa syarikat AS di India memberitahu kami bahawa mereka telah menekan ibu pejabat mereka untuk pengeluaran lebih besar di India tetapi malu dengan langkah yang tidak diduga ini.”

Jabatan Negara enggan memberi komen.

Modi telah mengambil beberapa keputusan yang menjejaskan syarikat Amerika – seperti memaksa Mastercard dan Visa menyimpan data secara tempatan dan memaksa Amazon mematuhi peraturan ketat untuk perdagangan elektronik yang pernah mengganggu operasinya. Tetapi pihak berkuasa India tidak menarik dasar sedemikian walaupun menerima tekanan.

E-mel yang dikaji oleh Reuters menunjukkan HP memberitahu USTR dasar pelesenan “dasar (dan matlamatnya)” sangat merugikan.”

“Walaupun portfolio Kami Dibuat di India yang sangat luas, ini akan memberi kesan yang besar kepada jualan HP di India,” ketua dasar dan strategi globalnya, Amy Burke, menulis dalam e-mel.

HP tidak menjawab soalan Reuters.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.