Amerika Syarikat kenakan sekatan ke atas presiden Zimbabwe kerana didakwa melakukan pencabulan hak asasi manusia

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat pada Isnin mengenakan sanksi ke atas presiden Zimbabwe , isterinya dan pegawai kerajaan lain atas dakwaan terlibat dalam rasuah dan pelanggaran hak asasi manusia.

Jabatan Perbendaharaan Pejabat Kawalan Aset Asing mengenakan sanksi ke atas tiga entiti dan 11 orang, termasuk Mnangagwas, Timbalan Presiden Constantino Chiwenga dan Brigedier Jeneral bersara Walter Tapfumaneyi.

Mnangagwa didakwa melindungi penyeludup emas dan intan yang beroperasi di Zimbabwe, mengarahkan pegawai kerajaan untuk memudahkan jualan emas dan intan di pasaran haram dan menerima rasuah untuk perkhidmatannya, antara kesalahan lain.

juga pada Isnin menandatangani perintah eksekutif yang menamatkan kecemasan kebangsaan Zimbabwe dan membatalkan sanksi yang berkaitan dengan Zimbabwe. Kini, pentadbiran itu menggunakan perintah eksekutif zaman Trump yang melaksanakan Akta Bertanggungjawab Global Magnitsky untuk Hak Asasi Manusia sebagai kuasa untuk mengeluarkan sanksi tersebut.

Timbalan Setiausaha Perbendaharaan Wally Adeyemo berkata perubahan rejim sanksi Zimbabwe “bertujuan untuk menjadikan jelas apa yang sentiasa benar: sanksi kami tidak bertujuan menyasarkan rakyat .”

“Hari ini kami memfokuskan semula sanksi kami kepada sasaran yang jelas dan khusus: rangkaian kriminal Presiden Mnangagwa daripada pegawai kerajaan dan ahli perniagaan yang paling bertanggungjawab terhadap rasuah atau pelanggaran hak asasi manusia terhadap rakyat Zimbabwe.”

Jurucakap kerajaan Zimbabwe Nick Mangwana mengeluarkan tweet berhubung sanksi itu bahawa “selagi kepimpinan kanan masih dikenakan sanksi, kami semua dikenakan sanksi. Dan selagi ahli Korporat Zimbabwe masih dikenakan Sanksi, kami dikenakan Sanksi.”

Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken berkata dalam kenyataan bahawa pengenalan “merupakan sebahagian daripada dasar sanksi yang lebih kuat dan lebih terarah ke arah Zimbabwe yang Amerika Syarikat laksanakan.”

“Individu utama, termasuk ahli Kerajaan Zimbabwe, memikul tanggungjawab atas tindakan ini, termasuk merosakkan kas negara yang menafikan rakyat Zimbabwe sumber awam,” katanya.

Mnangagwa dilantik semula sebagai presiden Zimbabwe pada September tahun lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.