Amerika Syarikat boleh belajar daripada dasar UK yang kontroversi ketika migran pertama dikumpul untuk dideportasi, pakar mengatakan

(SeaPRwire) –   United Kingdom pada Rabu memulakan operasi ke Rwanda di Afrika, dengan janji akan ada “operasi” lagi dalam minggu-minggu akan datang.

Kerajaan British telah berjuang selama dua tahun melawan halangan undang-undang dan politik untuk melaksanakan dasar Rwanda, yang akan membolehkan UK menghantar semua pemohon suaka yang memasuki UK dari negara “selamat” selepas 1 Januari 2022 ke negara Afrika itu. Tahun lalu, Mahkamah Agung UK sebulat suara menetapkan dasar itu tidak sah, yang mana Perdana Menteri Rishi Sunak pada mulanya berkata beliau akan menerimanya. Tetapi pada Januari beliau menukar haluan dan mengumumkan niatnya untuk mengabaikan perintah mahkamah.

“Adakah keadaan di mana saya bersedia untuk terus maju walaupun terdapat Peraturan 39? Jawapannya jelas ialah ya,” kata Sunak. Akhirnya beliau meloloskan undang-undang itu pada minggu terakhir April.

“Kerajaan UK telah memegang sekuat mungkin, membiarkan jutaan pendatang haram banjir ke UK, kebanyakannya tiba selepas rakyat mengundi untuk Brexit,” kata Thomas Corbett-Dillon, seorang pengulas dan penasihat politik serta bekas penasihat Boris Johnson, kepada Digital.

“Tetapi akhirnya rakyat telah mula berdiri dan menolak dasar suaka gila ini, jadi kerajaan sedang panik,” kata Corbett-Dillon. “Mereka fikir operasi ini akan menyelesaikan masalah, tetapi ia terlalu sedikit dan terlambat.”

Beliau teruskan, “Ada yang marah kerana mereka dihantar ke Afrika, tetapi pendatang haram seharusnya dihantar ke mana saja, asalkan bukan di sini. Kita menggalakkan dan menggalakkan orang-orang ini untuk membuat perjalanan berbahaya, dan penyeludup manusia sedang mendapat untung besar.”

Merujuk kepada AS beliau menegaskan “Terdapat contoh di sini bagi pentadbiran Trump masa hadapan untuk memulakan pengusiran besar-besaran pendatang haram, yang tepat apa yang mahu majoriti rakyat. Kecuali Biden memberi amnesti sebelum beliau kalah pilihan raya, yang kini kelihatan lebih dan lebih mungkin,” katanya.

Kira-kira 52,000 pemohon suaka berpotensi layak untuk program itu, dengan 5,700 termasuk dalam kumpulan pertama yang dikenal pasti untuk dibuang.

Kedua-dua Agensi PBB untuk Pelarian dan Majlis Eropah bulan lalu mengutuk dasar itu kerana kebimbangan tentang pelanggaran perlindungan hak asasi manusia dan ketakutan ia akan merosakkan kerjasama antarabangsa dalam menangani krisis pendatang global.

“Kerjasama kami dengan Rwanda adalah respons berinovasi terhadap cabaran pendatang haram global, dan kami telah bekerja tanpa henti untuk memperkenalkan undang-undang baharu yang kukuh untuk melaksanakannya,” kata Setiausaha Dalam Negeri British James Cleverly dalam kenyataan media.

“Pasukan penguatkuasa kami sedang bekerja dengan pantas untuk segera menangkap mereka yang tidak mempunyai hak untuk berada di sini, supaya kami boleh melancarkan penerbangan,” sambung Cleverly. “Ini adalah kerja rumit, tetapi kami kekal sepenuhnya komited untuk melaksanakan dasar ini, untuk menghentikan bot dan memecahkan model perniagaan kumpulan penyeludupan manusia.”

Sunak berkata beliau menjangka penerbangan pertama akan berlepas dalam tempoh 10 hingga 12 minggu, membawa mereka ke Rwanda, di mana mereka akan menunggu pemprosesan tuntutan suaka mereka. Perdana Menteri menjangka “beberapa penerbangan setiap bulan sepanjang musim panas dan seterusnya” akan terus menghantar pemohon suaka keluar negara sepanjang tahun.

Pusat , yang dahulunya menempatkan pelajar kolej yang kehilangan ibu bapa mereka semasa pembunuhan beramai-ramai 1994, kini bersedia menampung pemohon suaka yang dibuang dari UK.

“Sekiranya mereka tiba hari ini atau esok, semua persediaan sudah siap,” kata Timbalan Pesuruhjaya Kerajaan Rwanda untuk Media, Alain Mukuralinda, kepada Agensi Berita Associated Press, mendedahkan pihak berkuasa telah bersedia selama dua tahun untuk menerima pendatang.

Pemulakan operasi untuk mengusir pendatang haram itu mencetuskan protes daripada sesetengah pihak, dengan beberapa akhbar British mengkritik video Home Office sebagai video “sambutan” aneh, merujuk kepada reaksi dalam talian yang menganggap video itu “kejam secara persembahan” dan “malu”, menurut akhbar Scotland .

Walau bagaimanapun, kerajaan juga mengumumkan berlaku pengusiran sukarela pertama, dengan seorang pemohon suaka menerima bayaran sekitar £3,000 untuk berpindah ke Rwanda. Akhbar British The Sun melaporkan lelaki itu, yang tidak dikenal pasti, meninggalkan UK pada Isnin lalu dan kini tinggal di Kigali.

Enver Solomon daripada menggesa kerajaan British memberi tumpuan kepada “sistem suaka yang adil dan terkawal” dan bukannya “skema menarik perhatian yang akan membazir masa dan sumber.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.