Ambisi China terhadap sekutu AS mendorong sidang kemuncak keselamatan Washington dengan Jepun, Filipina

(SeaPRwire) –   Presiden Biden akan bertemu minggu ini dengan rakan sejawatannya dari Filipina kerana negara itu terus berhadapan dengan China, dengan rancangan untuk membincangkan patroli bersama kawasan itu.

“Patroli bersama adalah sesuatu yang sudah kita bincangkan secara meluas dengan Jepun dan Amerika Syarikat,” Duta Besar Filipina ke AS Jose Manuel Romualdez memberitahu wartawan dalam taklimat minggu lepas. “Dan saya fikir kita berharap ini akan menjadi kenyataan sangat segera.”

Pertama kali dilaporkan oleh , China meletakkan fokus pada pertikaian dengan Filipina minggu lepas apabila akhbar milik negara China Daily menerbitkan artikel pendapat yang mendakwa dengan negara Asia Tenggara itu.

“Hanya sekumpulan kecil pemimpin di Filipina, mengabaikan cabaran yang semakin meningkat, seperti kenaikan harga, di rumah, sedang mengapi-apikan perasaan anti-China dengan memberi mereka retorik anti-China,” sejarawan tentera laut Yang Xiao menulis. “Apa yang mereka tidak sedar ialah sekali “tembakan Sarajevo” ditembak di Asia, rakyat biasa di negara Asia Timur dan Tenggara akan menjadi mangsa terbesar perang.”

Amerika Syarikat secara kerap mencari untuk memperkukuh keselamatan di Filipina, dengan mana AS berkongsi perjanjian pertahanan bersama, ditandatangani pada 1951, yang memerlukan mana-mana negara untuk mempertahankan yang lain dalam kes serangan.

Untuk menghormati komitmen ini, AS telah setiap tahun menganjurkan latihan laut berhampiran dan dengan Filipina – latihan terkini yang berlaku awal minggu ini dalam gabungan dengan Jepun dan Australia, sebagai tunjuk perkuatan dan interoperabiliti yang kuat antara sekutu berhadapan dengan ambisi wilayah China.

Persidangan keselamatan minggu ini, yang merupakan kemuncak trilateral pertama antara AS, Filipina dan Jepun, akan melihat usaha trilateral untuk terus memperkukuh kestabilan di rantau ini dengan usaha bersama lanjutan, termasuk patroli berpotensi oleh ketiga-tiga negara di seluruh terumbu dan laluan air yang dipertikai.

China baru-baru ini , dengan pengawal pantai China cuba mengejar nelayan Filipina menjauh dan membawa kepada konfrontasi tegang antara kedua-dua negara.

Tahun lepas menyaksikan siri hampir-pertembungan antara kedua-dua pengawal pantai berhampiran Terumbu Thomas Kedua. Pihak berkuasa Filipina membantah penggunaan pembasuh air bertekanan tinggi dan laser tentera China.

China menubuhkan pada 2012, selepas mana Filipina secara rasmi melancarkan bantahan yang dibawa ke hadapan tribunal Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Keputusan 2016 menentang China, menolak tuntutan Beijing atas “asas sejarah”, tetapi Beijing menolak pengimbangan dan hasilnya.

Berikutan spekulasi dan laporan patroli bersama di sekitar Filipina, Jurucakap Keselamatan Negara bahawa Presiden Biden telah menangani isu ketegangan Laut China Selatan dengan Presiden Xi Jinping semasa panggilan telefon.

Jurucakap Pers Pentagon Pat Ryder juga enggan mengesahkan laporan itu, memberitahu VOA bahawa pertemuan trilateral minggu ini bertujuan untuk “memastikan bahawa rantau Indo-Pasifik kekal bebas, ia kekal terbuka dan ada keselamatan serta kestabilan di seluruh rantau.”

Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida berkata sebelum kemuncak trilateral bahawa “sementara kami mengekalkan pakatan Jepun-AS sebagai batu asas, kami percaya penting untuk bekerjasama dengan negara berfikiran sama, termasuk Filipina.”

The Associated Press melaporkan bahawa Kishida akan mencari “keupayaan serangan balas” daripada AS dan baru-baru ini membeli 400 peluru berpandu jelajah jangka panjang Tomahawk AS selepas melonggarkan garis panduan eksport beberapa bulan lalu untuk memulakan peningkatan jualan senjata.

Jepun telah menjual radar pantai kepada Filipina dan kini bekerja pada perjanjian pertahanan yang akan membenarkan tentera setiap negara melawat satu sama lain untuk latihan tentera bersama.

“Kerjasama di antara tiga negara kami adalah sangat penting dalam mengekalkan keamanan dan kestabilan di kawasan Indo-Pasifik dan dalam mempertahankan ketertiban bebas dan terbuka berasaskan peraturan,” kata Kishida Isnin sebelum berlepas ke Washington.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.