Algeria menetapkan pilihan raya pada September. Presiden yang disokong tentera dijangka akan mencari penggal kedua

(SeaPRwire) –   ALGIERS, Algeria (AP) — akan mengadakan pilihan raya selanjutnya pada 7 September, memberi Presiden pertama Abdelmajid Tebboune lebih daripada lima bulan untuk berkempen sekiranya beliau memutuskan untuk mencari penggal kedua memimpin negara kaya minyak Afrika Utara ini.

pejabat mengumumkan tarikh itu dalam kenyataan Khamis selepas bertemu dengan kumpulan yang terdiri daripada anggota kanan Parlimen dan mahkamah perlembagaan serta pihak berkuasa pilihan raya bebasnya.

Hanya Zoubida Assoul daripada Kesatuan untuk Perubahan dan Kemajuan telah datang ke hadapan untuk mencabar Tebboune, yang belum secara rasmi mengumumkan rancangan untuk mencari pemilihan semula sebagai presiden negara 44 juta orang yang menghadapi cabaran politik dan ekonomi yang semakin meningkat. Pengumuman itu mengejutkan negara kerana pilihan raya di Algeria dijangka akan diadakan pada Disember 2024, menimbulkan spekulasi di kalangan pemerhati tentang rasional untuk perubahan itu.

Assoul, seorang peguam wanita berusia 67 tahun, terkenal dengan mewakili tahanan politik dan menyatakan tiga minggu lalu dalam pengumumannya bahawa beliau bertanding kerana merasakan “yakin dengan kemungkinan menukar haluan perkara”.

undian September akan menjadi yang pertama sejak pemimpin berusia 78 tahun yang disokong tentera Tebboune menduduki kuasa pada 2019. Beliau muncul sebagai pemenang dalam pilihan raya dengan pengundian rendah pada Disember tahun itu berikutan pergerakan popular yang membawa kepada peletakan jawatan pendahulunya.

boikot undian itu dan menyerbu pusat mengundi untuk memprotes pilihan raya dan menuntut reformasi sistem politik yang lebih meluas. Selepas memenangi dengan sokongan jeneral berkuasa, Tebboune berjanji bertemu dengan penunjuk perasaan dan memerangi rasuah yang begitu mereka benci.

Pada mulanya beliau melepaskan beberapa pemuda yang ditahan yang terlibat dalam protes “Hirak” tetapi sepanjang hampir empat setengah tahun pentadbirannya, Algeria telah meningkatkan hukuman baik untuk aktivis mahupun untuk ahli media bebas yang bebas yang mengkritik kerajaan.

Belanjawan negara dan ekonomi yang lebih luas masih sangat bergantung kepada minyak dan gas, sementara inflasi, pengangguran dan kekurangan makanan terus menyusahkan ekonominya, walaupun peningkatan pendapatan gas asli yang dinikmati bermula dengan perang di Ukraine.

Algeria tergolong dalam lebih daripada 50 negara yang mengadakan pilihan raya pada 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.