Aktivis sayap kanan Austria yang terkenal dengan ucapan ‘remigrasi’ dilarang masuk Jerman

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Jerman telah mengeluarkan larangan masuk kepada aktivis kanan jauh Austria yang terkenal dengan ucapannya mengenai “remigrasi” dalam mesyuarat baru-baru ini kumpulan populisme nasionalis.

Martin Sellner dari Gerakan Identitarian mengatakan dalam video yang dimuat naik Selasa di platform media sosial X bahawa pihak berkuasa Jerman telah menghantar surat kepada peguamnya menyatakan beliau tidak dibenarkan memasuki negara itu selama tiga tahun dan jika berlaku berada di tanah Jerman, beliau perlu meninggalkannya dalam masa sebulan.

Media tempatan, termasuk Sueddeutsche Zeitung dan Spiegel, mengutip pihak berkuasa Jerman mengesahkan larangan masuk Sellner.

Baru-baru ini, Jerman telah menyaksikan protes besar-besaran terhadap kanan jauh berikutan laporan bahawa ekstrimis bertemu di Potsdam berhampiran Berlin pada November untuk membincangkan pengusiran berjuta-juta imigran, termasuk sesetengah yang memegang kerakyatan Jerman. Sellner membentangkan visinya mengenai “remigrasi” untuk pengusiran imigran di sana.

Parti , sesetengah ahlinya dilaporkan menghadiri mesyuarat itu, juga menghadapi kritikan meluas. Parti itu telah berusaha menjauhkan diri daripada acara itu, seraya juga mengutuk laporan media yang melaporkannya.

Semasa hujung minggu, Sellner sepatutnya memberi ucapan di kanton Aargau, Switzerland tetapi telah dikeluarkan dan ditemani ke Zurich.

Identitarians merupakan gerakan kanan jauh yang bermula di Perancis dan terutamanya menentang imigran dan Islam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.