Aktivis Katolik Belarus Dituduh Dalam Perbicaraan “Bermotif Politik” Tertutup

(SeaPRwire) –   Diplomat Eropah telah mengutuk perbicaraan aktivis Katolik di Minsk sebagai “tidak adil” dan “bermotifkan politik.”

Perbicaraan Uladzislau Beladzed bermula di belakang pintu tertutup di Mahkamah Bandar Minsk pada hari Rabu.

Beladzed berusia 33 tahun, yang mengajar katekisme di katedral bandar itu, dituduh di bawah empat perenggan undang-undang jenayah Belarus, termasuk “menghina presiden” dan “menghasut kegusaran sosial.”

Jika didapati bersalah, dia berhadapan dengan hukuman penjara sehingga lima tahun.

Beladzed adalah peserta aktif dalam protes pro-pendapat di Belarus pada tahun 2020, dan ditahan oleh polis dalam perhimpunan beberapa kali. Dia kemudiannya menyokong pergerakan negara itu untuk pilihan raya bebas, dan selepas permulaan perang Rusia di Ukraine, beliau telah berdoa untuk keamanan secara terbuka.

Kesnya, yang telah memberikan pukulan lagi kepada masyarakat awam Belarus yang lemah, telah mencetuskan kritikan tajam dari diplomat Barat.

Diplomat Eropah berdiri di luar mahkamah di mana perbicaraan itu diadakan pada hari Rabu, menuntut supaya berakhirnya penindasan politik di Belarus, dan pembebasan Beladzed.

“Tuduhan yang dikenakan ke atas (Beladzed) adalah tidak adil. Ia bersifat bermotifkan politik. Wakil di Minsk, serta wakil-wakil misi diplomatik lain, pergi ke mahkamah hari ini untuk menyatakan solidariti,” kata kenyataan Duta Jerman di Minsk. “Kerajaan Jerman menuntut pembebasan semua tahanan politik di Belarus.”

Terdapat 1,421 tahanan politik di belakang bar di Belarus, menurut kumpulan hak asasi manusia Viasna, termasuk pemenang Hadiah Keamanan Nobel Ales Bialiatski.

Belarus digoncangkan oleh protes selepas pilihan raya kontroversi Presiden Alexander Lukashenko pada Ogos 2020 dalam pilihan raya yang kedua-dua pembangkang negara dan Barat tuduh sebagai dipalsukan. Demonstrasi itu menyaksikan pihak berkuasa Belarus menahan lebih daripada 35,000 orang, kebanyakan daripada mereka disiksa semasa tahanan dan dipaksa melarikan diri dari negara itu selepas dilabelkan oleh pegawai sebagai “ekstremis.”

Semasa protes, beberapa gereja Katolik dan Protestan menyediakan perlindungan dan sokongan kepada perdemo.

Kira-kira 80% daripada populasi 9.5 juta orang Belarus adalah Kristian Ortodoks. Kira-kira 14% adalah Katolik, terutamanya di kawasan barat, utara dan tengah negara, manakala sekitar 2% lagi tergolong dalam gereja Protestan.

Viasna sebelum ini melaporkan bahawa Beladzed mengalami “masalah kesihatan yang serius.” Dia ditahan oleh polis semasa pencarian gereja pada 31 Mei, dan sejak itu menghabiskan sembilan bulan di belakang bar.

Beladzed juga dipaksa merakamkan video dari sel penjaranya di mana beliau berkata dia gay, “di bawah tekanan jelas,” kata Viasna dalam kenyataan.

“Uladzislau kelihatan seperti seseorang yang telah dikenakan penyiksaan dan rawatan kejam,” kata Viasna dalam kenyataan. “Tetapi dia mengekalkan kekuatan moral.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.