Aktivis Iran dipenjara Narges Mohammadi memenangi Hadiah Keamanan Nobel 2023

Seorang aktivis Iran yang dipenjarakan Iran yang telah dipenjarakan lebih dari sedozen kali ketika berkempen untuk hak wanita, demokrasi dan menentang hukuman mati telah memenangi Hadiah Keamanan Nobel 2023.

Narges Mohammadi, 51, diberi anugerah itu “untuk perjuangannya melawan penindasan terhadap wanita di Iran dan perjuangannya untuk mempromosikan hak asasi manusia dan kebebasan untuk semua,” kata Jawatankuasa Nobel Norway pada hari Jumaat di laman webnya.

“Hadiah ini terutamanya pengiktirafan terhadap kerja yang sangat penting oleh seluruh pergerakan di Iran, dengan pemimpin yang tidak dipertikaikan, Narges Mohammadi,” kata Berit Reiss-Andersen, pengerusi jawatankuasa itu di Oslo sambil mengumumkan Mohammadi sebagai pemenang.

“Jika pihak berkuasa Iran membuat keputusan yang betul, mereka akan membebaskannya supaya dia dapat hadir untuk menerima penghormatan ini, yang merupakan harapan utama kami,” tambahnya, dengan menyatakan bahawa masih ada masa untuk merancang sebarang pengaturan yang berpotensi.

GADIS IRAN, 16, DIPUKUL KOMA OLEH POLIS MORAL DI TEHERAN KERANA HIJAB, KUMPULAN HAK ASASI MANUSIA DAKWA

Penahanan Mohammadi yang paling baru – hukuman 12 tahun – bermula apabila beliau ditahan pada tahun 2021 selepas menghadiri majlis peringatan untuk seseorang yang terbunuh dua tahun sebelumnya dalam protes di seluruh negara yang dicetuskan oleh peningkatan harga bahan api. Dia telah ditahan di Penjara Evin Tehran yang terkenal, yang mana tahanannya termasuk mereka yang mempunyai hubungan Barat dan banduan politik.

Reiss-Andersen berkata Mohammadi telah dipenjarakan 13 kali dan disabitkan lima kali. Secara keseluruhan, beliau telah dijatuhkan hukuman penjara selama 31 tahun. Beliau adalah wanita ke-19 yang memenangi Hadiah Keamanan Nobel dan wanita Iran kedua, selepas aktivis hak asasi manusia Shirin Ebadi memenangi anugerah itu pada tahun 2003.

PEGAWAI IRAN MENGAKU PERANAN NEGARA DALAM PENGEBOMAN TERORISME YANG MEMBUNUH 241 ANGGOTA TENTERA AS

Reiss-Andersen juga berkata memberikan anugerah itu kepada Mohammadi mengiktiraf ratusan ribu orang yang telah memprotes diskriminasi dan penindasan Iran terhadap wanita.

Sebelum hukuman semasanya, Mohammadi adalah naib presiden Pusat Pembela Hak Asasi Manusia di Iran, sebuah organisasi yang diketuai oleh Ebadi.

Media negara Iran tidak segera bertindak balas terhadap pengumuman anugerah itu.