Aktivis di Norway dituduh selepas menghalang laluan masuk ke pejabat kerajaan untuk memprotes kesan ladang angin terhadap hak orang asli

(SeaPRwire) –   Kira-kira 20 orang aktivis telah didakwa selepas menghalang beberapa pintu masuk ke pejabat kerajaan Norway untuk memprotes ladang angin yang mereka kata menjejaskan hak orang Asli Sami untuk mengusahakan rusa, kata Jumaat.

Tiada maklumat tentang dakwaan sebenar. Akhbar VG menyatakan mereka didakwa kerana tidak menerima denda yang dikenakan ke atas mereka selepas dipaksa keluar. Mereka akan hadapi perbicaraan pada bulan Mac di Oslo.

Di tengah-tengah pertikaian ini ialah 151 turbin ladang angin terbesar di darat Eropah, yang terletak di kawasan Fosen di Norway tengah, kira-kira 280 batu di utara ibu negara, Oslo.

Aktivis menyatakan peralihan ke tenaga hijau tidak sepatutnya datang pada kos hak orang Asli.

Mereka telah menunjuk perasaan berulang kali terhadap operasi ladang angin itu sejak Mahkamah Agung Norway memutuskan pada Oktober 2021 bahawa pembinaan turbin itu melanggar hak orang Sami, yang telah menggunakan tanah itu untuk rusa selama berabad-abad.

“Menghukum belia Sami dan penyokong mereka akan menjadi pelanggaran hak asasi manusia lagi — pelanggaran kebebasan bersuara dan perhimpunan mereka,” kata peguam Olaf Halvorsen Rønning.

Ella Marie Hætta Isaksen, salah seorang aktivis, berkata “ia adalah negara yang bertanggungjawab atas situasi di Fosen, manakala tindakan Fosen, mengikut semua akaun, hanya menyumbang ke arah penyelesaiannya.”

Pada bulan Oktober, aktivis — kebanyakannya berpakaian tradisional Sami — menghalang pintu masuk salah satu pengendali utama ladang angin untuk mencegah pekerja memasuki.

Pada bulan Jun, mereka menunjuk perasaan di luar pejabat Perdana Menteri Jonas Gahr Støre, dan menduduki Kementerian Petroleum dan Tenaga selama empat hari pada bulan Februari, dan kemudian menghalang pintu masuk ke 10 kementerian.

Sami, yang kebanyakannya tinggal di kawasan Artik, datang dari Sweden dan Finland beramai-ramai untuk menyertai protes. Aktivis alam sekitar Sweden Greta Thunberg turut serta dalam protes. Tidak jelas sama ada beliau antara mereka yang didakwa.

Gahr Støre mengakui “pelanggaran hak asasi manusia yang berterusan” dan kerajaan berulang kali meminta maaf kerana gagal bertindak walaupun keputusan Mahkamah Agung. Menteri Tenaga Terje Aasland menyatakan bahawa pengguguran semua turbin angin di Fosen — seperti yang dipinta para penunjuk perasaan — tidak dipertimbangkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.