Ajaran Gereja Katolik tentang perkahwinan ‘tidak berubah’ selepas dokumen Vatican, kata uskup AS

(SeaPRwire) –   Satu dokumen dari Vatican yang meluluskan berkat untuk orang dalam hubungan jantina sama telah menyebabkan gelombang kerana pegawai-pegawai di Amerika Syarikat cuba untuk menjelaskan dokumen tersebut.

Persatuan Biskop Katolik Amerika Syarikat (USCCB) telah menerbitkan panduan untuk umat setia Amerika Syarikat pada Isnin selepas keluaran “Fiducia supplicans”, dokumen yang meluluskan berkat pastoral yang diberikan kepada individu yang berkahwin semula dan orang dalam hubungan jantina sama di bawah parameter yang ketat.

“Pernyataan yang dikeluarkan hari ini oleh Dicastery untuk Ajaran Iman Vatican (DDF) membezakan antara berkat liturgi (sakramen), dan berkat pastoral, yang boleh diberikan kepada orang yang ingin mendapatkan kasih sayang Tuhan dalam kehidupan mereka,” tulis USCCB.

“Ajaran Gereja mengenai perkahwinan tidak berubah, dan pernyataan ini mengesahkan bahawa, sementara ia juga berusaha untuk menemani orang melalui pemberian berkat pastoral kerana setiap daripada kita memerlukan kasih sayang penyembuhan dan rahmat Tuhan dalam kehidupan kita,” sambung para uskup itu.

Dokumen itu mengesahkan ketidakupayaan Gereja untuk mengubah sakramen perkahwinan, yang ditakrifkannya sebagai “persatuan eksklusif, stabil dan tidak boleh diceraikan antara lelaki dan wanita, secara semula jadi terbuka kepada penjanaan anak-anak.”

“Ini juga pemahaman mengenai perkahwinan yang ditawarkan oleh Injil. Oleh sebab itu, apabila berkaitan dengan berkat, Gereja mempunyai hak dan tanggungjawab untuk mengelakkan sebarang upacara yang mungkin bertentangan dengan keyakinan ini atau menyebabkan kekeliruan,” baca dokumen Vatican. “Maksudnya juga adalah Responsum Kongregasi untuk Ajaran Iman, yang menyatakan bahawa Gereja tidak mempunyai kuasa untuk memberikan berkat kepada persatuan orang-orang jantina sama.”

Sejak dokumen itu diterbitkan, beberapa individu telah memberikan penjelasan peribadi mereka sendiri untuk membantu jemaah mereka memahami dokumen tersebut.

“Berkat ini bukan untuk orang yang mencari pengesahan persatuan jantina sama tetapi untuk mereka yang mencari untuk hidup lebih baik,” kata Bishop Andrew Cozzens dari Diocese Crookston.

Cozzens menekankan kutipan dari dokumen dalam kenyataannya: “Tiada niat untuk mengesahkan apa-apa, tetapi lebih kepada membuka hidup kepada Tuhan, meminta bantuanNya untuk hidup lebih baik, dan juga menyeru Roh Kudus supaya nilai-nilai Injil dapat dihidupi dengan lebih setia.”

Kardinal Blase Cupich, berucap dengan penuh kasih sayang tentang “Fiducia Supplicans” dan menamakan dokumen itu sebagai “langkah maju” bagi Gereja Katolik.

“Di hati Pernyataan adalah seruan kepada para paderi untuk mengambil pendekatan pastoral dengan menjadi tersedia untuk orang-orang yang, walaupun tidak mendakwa pengesahan status mereka sendiri, mengakui keperluan mereka untuk bantuan Tuhan dan ‘yang memohon supaya semua yang benar, baik, dan sah secara manusia dalam kehidupan dan hubungan mereka diperkaya, disembuhkan, dan ditinggikan oleh kehadiran Roh Kudus,'” tulis kardinal itu.

Beliau terus berkata: “Oleh itu, Pernyataan ini merupakan langkah maju, dan selaras bukan sahaja dengan keinginan Pope Francis untuk menemani orang secara pastoral tetapi dengan keinginan Jesus untuk hadir kepada semua orang yang ingin mendapat rahmat dan sokongan.”

Walau bagaimanapun, walaupun jaminan berterusan bahawa “Fiducia Supplicans” tidak secara material mengubah apa-apa ajaran Katolik mengenai perkahwinan dan seksualiti, orang awam di seluruh dunia telah menyatakan kebimbangan bahawa dokumen itu akan menggalakkan pemimpin dalam Gereja yang secara sejarah berdiri menentang doktrin.

Persidangan Biskop Jerman – terkenal dengan usahanya selama bertahun-tahun untuk perubahan kepada celibasi paderi, pentahbisan lelaki sahaja, dan perkahwinan tradisional – telah memberikan reaksi kepada dokumen itu daripada Pengerusi Persekutuan Pemuda Katolik Jerman Gregor Podschun, yang mengkritik dokumen itu kerana tidak cukup menerima “queer” individu.

“Teks dari Rom juga terus mengandungi sikap dan teologi yang diskriminasi dan anti-queer,” kata Podschun dalam kenyataan. “Para uskup, yang, dengan merujuk kepada Rom, tidak mahu melaksanakan keputusan Laluan Sinodal mengenai subjek berkat, kini tidak mempunyai sebarang alasan untuk menunggu lagi. Kami mengharapkan bahawa berkat kini akan menjadi mungkin di semua diocese.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.