Ahli undang-undang Rusia menimbangkan rang undang-undang untuk merampas harta mereka yang mengkritik penjajahan Ukraine oleh Putin

(SeaPRwire) –   Ahli parlimen Rusia sedang mempertimbangkan satu rang undang-undang yang akan memberi kuasa kepada negara untuk merampas harta mereka yang mengkritik pencerobohan Ukraine oleh Putin.

Mengkritik pencerobohan, yang bermula hampir dua tahun lalu, sebenarnya merupakan satu jenayah. Tetapi rang undang-undang baru ini bertujuan untuk membuat hukuman lebih keras.

Draf rang undang-undang, dipertimbangkan oleh Duma Negara pada Isnin, akan membenarkan negara merampas harta warganegara Rusia yang telah meninggalkan negara dan mengkritik perang tetapi terus bergantung kepada pendapatan daripada menyewa rumah atau apartmen mereka di Rusia.

Pengerusi Dewan Rendah parlimen, Vyacheslav Volodin, seorang rakan rapat Putin, telah menamakan undang-undang baru ini “undang-undang penjenayah.”

“Setiap orang yang cuba memusnahkan Rusia, mengkhianatinya, mesti dihukum mengikut cara dan membayar balik kerosakan kepada negara dalam bentuk harta mereka,” katanya pada hujung minggu ketika mengumumkan pengemukaan rang undang-undang.

Langkah ini dibandingkan dengan pemburuan pada tahun 1930-an di bawah diktator Soviet Josef Stalin dengan retorik “musuh negara”, dan boleh menjejaskan beribu-ribu warganegara Rusia yang telah bersuara menentang pencerobohan Moscow ke atas Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.