Ahli undang-undang Indiana maju undang-undang kecekapan membaca yang mungkin menahan ribuan pelajar Darjah 3

(SeaPRwire) –   meluluskan satu rang undang-undang Selasa yang akan menahan beribu-ribu murid Darjah Tiga lagi yang tidak lulus ujian kecekapan membaca negeri, menolak hujah lawan bahawa ia boleh membebankan sekolah dan mencederakan emosi kanak-kanak.

Jabatan Pendidikan Negeri menyatakan kira-kira 18% murid Darjah Tiga tidak lulus ujian membaca Indiana tahun lepas. Ahli politik GOP mendakwa sekolah mengecualikan terlalu banyak kanak-kanak yang gagal ujian itu, membenarkan mereka melanjutkan ke Darjah Empat.

Jika cadangan itu menjadi undang-undang, akan dikehendaki mengambil ujian membaca penting itu, yang kini pilihan untuk darjah itu, sebagai penunjuk awal kemajuan mereka. Jika mereka lulus, murid tidak perlu mengambil ujian itu sekali lagi di Darjah Tiga.

Jika murid sekali lagi tidak lulus di Darjah Tiga, mereka boleh menghadiri sekolah musim panas dan mengambil ujian itu sekali lagi. Jika mereka memilih untuk tidak atau tidak lulus ujian selepas tiga kali cubaan, mereka akan ditahan dari Darjah Empat.

Kira-kira 7,000 murid lebih akan mengulang Darjah Tiga bermula tahun sekolah 2025-26, mengikut anggaran yang dilampirkan kepada rang undang-undang itu.

Dewan Negeri mengundi 69-27 untuk maju undang-undang itu kebanyakannya mengikut garis parti. Rang undang-undang itu memerlukan kelulusan akhir oleh Senat negeri, di mana ia berasal, sebelum ke meja Gabenor Republikan Eric Holcomb. Beliau menyokong langkah itu, bersama Jabatan Pendidikan negeri.

Ramai Republikan, yang menguasai kedua-dua dewan Perhimpunan Agung, berkata murid memerlukan campur tangan sekarang selepas penurunan kadar kecekapan membaca selama satu dasawarsa.

“Bahagian pengekalan rang undang-undang ini telah menerima kebanyakan perhatian,” pemimpin rang undang-undang Republikan, Ahli Dewan Negeri Jake Teshka, berkata kepada ahli politik Selasa. “Ia benar-benar tentang campur tangan awal dan memberi peluang kepada murid untuk membaca sebelum Darjah Tiga.”

Rang undang-undang membenarkan pengecualian, termasuk untuk beberapa pelajar bahasa Inggeris dan murid kurang upaya. Ia juga menubuhkan penilaian membaca untuk murid seawal Tahun Satu supaya ibu bapa dan guru tahu di mana mereka berada.

Ahli politik Dewan Negeri Demokrat berulang kali mengundi terhadap rang undang-undang itu, mendakwa mengekalkan murid akan merentas sumber sekolah. Yang lain berkata mengekalkan murid boleh mempunyai kesan sosial dan emosi yang merosakkan.

Setaraf dengan banyak negeri, Indiana tahun lepas mengubah cara membaca diajar kepada kanak-kanak sekolah rendah dan melaksanakan strategi fonetik sering dirujuk sebagai sains membaca. Beberapa lawan berkata ahli politik Indiana harus membenarkan sekolah sepenuhnya melaksanakan langkah itu sebelum membuat perubahan lain.

Satu usul untuk menangguhkan dasar pengekalan setahun gagal di lantai Dewan Isnin.

“Mengapa kita terus datang ke sini setiap tahun dan mengubah cara kita melakukan pendidikan untuk kanak-kanak kita?” Pemimpin Dewan Demokrat, Ahli Dewan Negeri Cherrish Pryor, bertanya kepada ahli politik Selasa. “Kanak-kanak tidak dapat mengikuti, guru tidak dapat mengikuti, ibu bapa tidak dapat mengikuti. Saya tidak tahu siapa yang boleh mengikuti.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.