Ahli politik Colombia dituduh mengenakan jutaan bayaran untuk membimbing migran ke arah sempadan AS, laporan mengatakan

Ahli politik tempatan dilaporkan mengenakan bayaran berjuta-juta ringgit sebulan untuk membantu mengemudi pendatang melalui bahagian hutan antara Colombia dan Panama yang dikenali sebagai Jurang Darien, memindahkan apa yang dianggarkan beratus-ratus ribu orang setakat ini pada tahun ini ke arah utara menuju sempadan AS-Mexico.

The New York Times melaporkan pada hari Khamis bahawa bukannya penyeludup manusia klandestin yang mengelakkan pihak berkuasa, ahli politik, ahli perniagaan terkemuka dan pemimpin terpilih di Columbia secara terbuka mengenakan bayaran berjuta-juta dolar sebulan pada pakej yang menjanjikan untuk mengangkut pendatang melalui Jurang Darien. Ini walaupun pentadbiran Biden dan kerajaan Columbia dan Panama bersumpah awal tahun ini untuk mengekang corak migrasi besar-besaran melalui kawasan itu.

“Kami telah mengatur segalanya: nelayan bot, pemandu, pembawa beg,” Darwin Garcia, ahli lembaga komuniti terpilih dan bekas ahli majlis bandar di Acandi, sebuah perbandaran Colombia di pintu masuk hutan, memberitahu Times.

Perniagaan migrasi dijalankan oleh ahli lembaga seperti Garcia yang dipilih oleh masyarakat. Ia beroperasi melalui yayasan bukan untung yang didaftarkan yang dimulakan oleh presiden lembaga dan keluarganya yang dikenali sebagai Yayasan New Light Darien, yang menguruskan keseluruhan laluan dari Acandí ke sempadan Panama, lapor Times.

Yayasan menetapkan harga untuk perjalanan, mengutip yuran dan mengendalikan tapak perkhemahan besar di tengah hutan. Menurut Times, kumpulan itu telah mengupah lebih 2,000 pemandu tempatan dan pembawa beg, dianjurkan dalam pasukan dengan baju bertanda nombor warna yang berbeza. Pendatang membayar untuk peringkat “perkhidmatan”, termasuk pakej asas pemandu dan keselamatan $170 ke sempadan.

“Seperti tiket ke Disney,” Renny Montilla, 25, pekerja pembinaan dari Venezuela, memberitahu Times tentang apabila seorang “penasihat” melilitkan dua gelang di pergelangan tangannya sebagai bukti pembayaran.

Garcia menggambarkan peningkatan pendatang yang putus asa untuk mencapai Amerika Syarikat sebagai “perkara terbaik yang boleh berlaku” kepada bandar yang miskin.

Adik lelakinya, Luis Fernando Martinez, ketua persatuan pelancongan tempatan dan calon utama untuk datuk bandar Acandi, mempertahankan perniagaan mereka kepada Times, mengebil perindustrian itu sebagai satu-satunya perkara yang menguntungkan untuk bandar yang “tidak mempunyai ekonomi yang ditakrifkan sebelum ini.”

Kerajaan Panama menganggarkan bahawa lebih 360,000 orang telah menyeberangi hutan pada tahun 2023, melampaui rekod tahun lalu hampir 250,000.

Pada bulan April, kerajaan Panama, Colombia dan Amerika Syarikat menandatangani perjanjian untuk melancarkan kempen selama dua bulan yang dikoordinasikan untuk “mengakhiri pergerakan haram orang dan barangan melalui Darien [Jurang] melalui koridor darat dan maritim, yang membawa kepada kematian dan eksploitasi orang yang mudah terjejas untuk keuntungan yang besar.” Perjanjian, yang dikongsi oleh Kedutaan AS di Columbia, juga bertujuan untuk “melancarkan rancangan untuk mengurangkan kemiskinan, meningkatkan penyampaian perkhidmatan awam, mewujudkan pekerjaan, dan menggalakkan peluang ekonomi dan mampan di komuniti sempadan di utara Colombia dan selatan Panama, melalui perkongsian antarabangsa merentasi institusi kewangan, masyarakat sivil, dan sektor swasta.”

Digital menghubungi Jabatan Keselamatan Dalam Negeri AS untuk komen mengenai laporan Times, tetapi mereka tidak segera membalas.

Presiden Colombia Gustavo Petro mengakui kepada Times bahawa kerajaan kebangsaan mempunyai kawalan yang sedikit ke atas kawasan Jurang Darien. Dan pegawai polis tertinggi di rantau itu, Kol. William Zubieta, berkata ia bukan tanggungjawabnya untuk menghentikan migrasi di sana, menegaskan bahawa pekerjaan itu adalah untuk pihak berkuasa migrasi kerajaan kebangsaan.

“Ini adalah ekonomi yang indah,” kata Fredy Marin, bekas ahli majlis bandar di perbandaran Necocli yang menguruskan syarikat bot yang menghantar pendatang yang menuju ke AS, kepada Times, mengatakan dia mengangkut ribuan orang sebulan, mengenakan mereka $40 seorang.

“Apa yang pada mulanya menjadi masalah telah menjadi peluang,” tambah Marin, yang bertanding untuk jawatan datuk bandar Necocli atas janji manifesto untuk memelihara industri migrasi, tentang lonjakan itu.

Times, yang berkata kakitangannya telah tinggal di rantau itu selama berbulan-bulan, melaporkan bahawa diplomat Amerika telah melawat bandar-bandar di sekitar Jurang Darien baru-baru ini, berjabat tangan dengan penduduk tempatan yang mengendalikan perniagaan migrasi, tetapi laporan itu kononnya tidak banyak mengekang usaha menguntungkan itu.