Ahli Parlimen Turki Menderita Serangan Jantung Selepas Mengumumkan Israel ‘Tidak Akan Dapat Lari Dari Amaran Tuhan’

(SeaPRwire) –   Seorang ahli parlimen Turki mengalami serangan jantung dan jatuh ke atas lantai di Parlimen pada Selasa selepas menyatakan bahawa Israel “tidak akan dapat lari dari murka Tuhan”, mengikut laporan.

Video menunjukkan Timbalan Parti Kebajikan Kocaeli Hasan Bitmez, 53, membuat ucapan, yang mengikut BBC, berkaitan bajet Kementerian Hal Ehwal Luar, di Parlimen.

“Walaupun sejarah kekal senyap, kebenaran tidak akan kekal senyap. Mereka fikir jika mereka menyingkirkan kami, tidak akan ada masalah,” kata Bitmez dalam versi terjemahan ucapannya. “Walau bagaimanapun, jika anda menyingkirkan kami, anda tidak akan dapat lari dari siksaan nurani. Walaupun anda lari dari siksaan sejarah, anda tidak akan dapat lari dari murka Tuhan.”

Kemudian beliau terus pingsan, jatuh ke atas lantai marmar yang kelihatannya.

BBC melaporkan bahawa Bitmez diberikan bantuan pertama, termasuk CPR, sebelum dibawa keluar dari bilik dengan tandu sambil pasukan perubatan kecemasan terus melakukan CPR.

Fahrettin Koca, menteri kesihatan, dilaporkan membuat kenyataan mengenai keadaan Bitmez.

“Semasa angiografi, didapati dua vena utama telah tersekat sepenuhnya, dan selepas intervensi tidak memberi apa-apa keputusan, beliau disambungkan kepada pompa jantung-paru-paru,” lapor Koka. “Beliau kini stabil dengan pompa jantung-paru-paru.”

BBC juga melaporkan bahawa Bitmez dilaporkan dalam keadaan serius, diabetes dan mempunyai dua stent jantung.

Ketika beliau jatuh sakit, beliau mengkritik dasar kerajaan Turki berkaitan .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.