Ahli parlimen pekak disambut ke parlimen Jerman dalam sejarah pertama

(SeaPRwire) –   Bundestag pada hari Khamis menyambut wakil pertama yang tuli, yang mengambil tempatnya dalam satu peristiwa yang diperihalkan oleh pengerusi dewan sebagai bersejarah.

Heike Heubach, 44, hampir tidak mendapat kerusi di dewan rendah atau Bundestag, dalam pilihan raya Jerman 2021. Tetapi beliau menyertai dewan minggu ini sebagai pengganti Uli Grötsch, seorang rakan sepasukan daripada parti pusat kiri kanan sosial demokrat (Social Democrats) Bavaria, yang mengambil jawatan baru sebagai pesuruhjaya bebas.

Heubach, yang mempunyai latar belakang sebagai pengurus industri, diberi sambutan tepukan dan isyarat tangan yang diangkat oleh rakan sejawatnya.

“Sebenarnya hari ini kita sedang menulis sejarah, jika saya boleh katakan demikian,” kata pengerusi dewan Bärbel Bas kepada parlimen. “Kita mempunyai wakil pertama yang tuli yang akan bekerja di sini untuk kawasannya.”

Seorang penterjemah bahasa isyarat berdiri di sebelah podium untuk mentafsirkan bagi Heubach apabila beliau pertama kali mengambil tempat di barisan hadapan, menurut agensi berita Jerman dpa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.