Ahli Parlimen menuduh parti pemerintah tergesa-gesa meluluskan rang undang-undang belanjawan tanpa perbahasan yang mencukupi

(SeaPRwire) –   Ahli politik Jepun mengemukakan usul tidak percaya pada Jumaat, menuduh parti pemerintah cuba meloloskan rang undang-undang belanjawan tanpa perbincangan yang mencukupi kerana gangguan disebabkan skandal amalan pengumpulan dana mereka.

Ahli politik pembangkang mengkritik Perdana Menteri Fumio Kishida kerana gagal memberikan butiran tentang dana rahsia yang dicipta oleh ahli-ahli faksi utama Parti Liberal Demokratik, atau ke mana perginya wang tersebut.

Kishida memohon maaf atas skandal itu, yang telah menggoncang kerajaannya, pada Khamis dalam penampilan jarang di hadapan jawatankuasa etika parlimen yang disiarkan secara langsung.

Kishida, yang juga mencadangkan pembaharuan Akta Kawalan Dana Politik, kelihatan menghadiri sesi itu dalam usaha untuk mengakhiri perbahasan mengenai skandal dan memastikan kelulusan pantas rang undang-undang belanjawan sebanyak $744 bilion yang telah berulang kali tertangguh.

Ahli politik pembangkang marah pada Jumaat apabila pengerusi jawatankuasa belanjawan, Itsunori Onodera, seorang ahli parti pemerintah, menetapkan undian pada hari itu mengenai rang undang-undang belanjawan. Mereka mengemukakan usul tidak percaya terhadap Onodera, menuduhnya cuba meloloskan rang undang-undang tanpa perbincangan yang mencukupi mengenai belanjawan. Usul tidak percaya ditolak kerana majoriti parti pemerintah di Parlimen.

Kishida menghadapi penurunan sokongan pendapat sejak skandal rasuah muncul. Beliau telah mengeluarkan beberapa menteri Kabinet dan orang lain dari jawatan parti eksekutif, tetapi sokongan terhadap kerajaannya telah merosot kepada kira-kira 20%.

Skandal itu berpusat pada dana politik yang tidak dilaporkan yang dikumpul melalui tiket yang dijual untuk acara parti. Ia menyebabkan 10 orang – ahli politik dan pembantu mereka – didakwa pada Januari.

Lebih daripada 80 ahli politik parti pemerintah, kebanyakannya terdiri daripada faksi utama parti yang dahulu diketuai oleh bekas Perdana Menteri Shinzo Abe yang dibunuh, mengakui tidak melaporkan dana yang mungkin melanggar Akta Kawalan Dana Politik.

Wang yang diterima daripada amalan jangka panjang itu didakwa pergi ke dana rahsia yang tidak dipantau.

Lebih awal pada hari Jumaat, dua ahli utama faksi Abe – bekas menteri perdagangan dan ekonomi Yasutoshi Nishimura dan bekas setiausaha kabinet utama Hirokazu Matsuno – muncul hadapan jawatankuasa etika dan menafikan secara peribadi mengendalikan dana rahsia.

Nishimura dan Matsuno berkata Abe mencadangkan menghentikan amalan itu pada 2022, dengan menyatakan ketiadaan ketelusan dan risiko menyebabkan keraguan awam. Mereka berkata amalan itu secara aneh disambung semula selepas kematian Abe tetapi mereka tidak tahu mengapa.

Matsuno menerima kira-kira $66,500 dalam dana tidak dilaporkan daripada faksi selama lima tahun yang lalu, yang kini telah dilaporkan. Beliau mengakui bahawa pembantunya menerima wang tunai itu dan disimpan di dalam peti keselamatan di pejabatnya. Beliau berkata wang itu hanya digunakan untuk aktiviti politik.

Perbincangan mengenai usul tidak percaya menangguhkan sidang siang Jumaat jawatankuasa etika, di mana dua lagi ahli politik faksi Abe sepatutnya hadir.

Jawatankuasa etika pemerintah, dikawal oleh parti pemerintah, diberi tugas untuk menentukan sama ada ahli politik melanggar undang-undang dan harus dipertanggungjawabkan, tetapi pengkritik berkata ia terutamanya untuk pertunjukan dan dijangka sedikit siasatan serius.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.