Ahli Parlimen Jerman meluluskan rancangan untuk melonggarkan peraturan kewarganegaraan dalam usaha menarik pekerja mahir

(SeaPRwire) –   pada Jumaat, telah meluluskan undang-undang yang melonggarkan peraturan untuk memperoleh kerakyatan dan mengakhiri sekatan memegang kerakyatan berganda. Kerajaan mendakwa rancangan itu akan meningkatkan integrasi imigran dan membantu menarik pekerja mahir.

Parlimen telah mengundi 382-234 untuk rancangan yang dibentangkan oleh kanselor berhaluan liberal sosial pakatan kerajaan Olaf Scholz dari pusat kiri, dengan 23 ahli parlimen menahan diri. Blok pembangkang utama pusat kanan mengkritik rancangan itu dengan keras, mendakwa ia akan merendahkan kerakyatan Jerman.

Undang-undang itu akan membuat orang layak untuk kerakyatan selepas lima tahun di Jerman, atau tiga dalam kes “pencapaian integrasi khas,” berbanding lapan atau enam tahun sekarang. Anak yang dilahirkan di Jerman akan secara automatik menjadi warganegara jika salah seorang ibu bapa telah menjadi penduduk sah selama lima tahun, turun dari lapan tahun sekarang.

Sekatan memegang kerakyatan berganda juga akan ditarik. Secara prinsipnya, kebanyakan orang dari negara selain anggota dan Switzerland kini perlu melepaskan kewarganegaraan asal mereka apabila mendapat kerakyatan Jerman, walaupun terdapat beberapa pengecualian.

Kerajaan menyatakan bahawa 14% daripada penduduk – lebih daripada 12 juta daripada jumlah penduduk Jerman 84.4 juta – tidak mempunyai kerakyatan Jerman dan kira-kira 5.3 juta daripada mereka telah tinggal di Jerman selama sekurang-kurangnya satu dekad. Ia menyatakan kadar penganugerahan kerakyatan di Jerman jauh di bawah purata EU.

Pada 2022, kira-kira 168,500 orang telah dianugerahkan kerakyatan Jerman. Ini merupakan jumlah tertinggi sejak 2002, dipacu oleh peningkatan besar dalam bilangan warganegara Syria yang tiba dalam dekad terakhir yang dianugerahkan kerakyatan, tetapi masih hanya sebahagian kecil daripada penduduk jangka panjang.

Menteri Dalam Negeri Nancy Faeser menyatakan penyemakan itu menyelaraskan Jerman dengan jiran Eropah seperti Perancis dan menunjuk kepada keperluannya untuk menarik lebih pekerja mahir. “Kami juga mesti menawarkan orang berbakat dari seluruh dunia seperti Amerika Syarikat, seperti Kanada, di mana memperoleh kerakyatan Jerman adalah sebahagian daripadanya,” katanya kepada wartawan sebelum undian.

Undang-undang itu menetapkan bahawa orang yang dinaturalisasikan mesti mampu menyara diri dan ahli keluarga mereka, walaupun terdapat pengecualian untuk orang yang datang ke Jerman Barat sebagai “pekerja tetamu” sehingga 1974 dan untuk mereka yang datang ke Jerman Timur komunis untuk bekerja.

Undang-undang sedia ada memerlukan calon warganegara berikrar kepada “tatanan asas demokratik bebas,” dan versi baharu menyatakan tindakan berunsur antisemit dan perkauman tidak sesuai dengan itu.

Pembangkang konservatif menegaskan bahawa Jerman melonggarkan keperluan kerakyatan ketika negara lain mengetatkan syarat mereka.

“Ini bukanlah undang-undang pengukuhan kerakyatan – ia adalah undang-undang penurunan taraf kerakyatan,” kata Christian Democrat Alexander Throm kepada ahli parlimen.

Orang yang telah tinggal di Jerman selama lima atau tiga tahun belum tumbuh akar di negara itu, katanya. Dan beliau mendakwa penyingkiran sekatan memegang kerakyatan berganda akan “membawa konflik politik dari luar negara ke dalam politik kita.”

Penyemakan undang-undang kerakyatan adalah salah satu siri pembaharuan sosial yang dipersetujui oleh pakatan tiga parti Scholz untuk dilaksanakan apabila mereka mengambil alih pada akhir 2021. Ini juga termasuk rancangan untuk melonggarkan peraturan mengenai pemilikan dan jualan ganja, dan memudahkan orang transgender, intersek dan tidak binari menukar jantina dan nama mereka dalam rekod rasmi. Kedua-duanya masih memerlukan kelulusan parlimen.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kerajaan – yang menjadi sangat tidak popular akibat pertengkaran berterusan, kelemahan ekonomi dan baru-baru ini krisis belanjawan buatan sendiri yang mengakibatkan pemotongan perbelanjaan dan subsidi – juga telah berusaha mematikan masalah imigresen melalui pencari suaka sebagai isu politik.

Penyemakan undang-undang kerakyatan diluluskan pada hari selepas ahli parlimen meluluskan undang-undang yang bertujuan untuk melonggarkan pengusiran pencari suaka yang tidak berjaya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.