Ahli Parlimen Jerman akan mengundi untuk menyahharamkan jumlah terhad terhad kanabis, membenarkan penggunaan rekreasi

(SeaPRwire) –   Dijangka akan mengundi Jumaat untuk rancangan kerajaan untuk melonggarkan peraturan mengenai ganja, yang akan menyahkriminalisasikan jumlah terhad ganja dan membenarkan ahli “kelab ganja” untuk membelinya untuk tujuan rekreasi.

Undian di Dewan Rendah parlimen, atau Bundestag, datang berbulan-bulan selepas Kabinet Kanselor Olaf Scholz memberi restunya kepada rancangan itu, projek reformasi terkemuka koalisi pemerintah sosial liberal. Ia dibantah dengan kuat oleh blok pembangkang konservatif utama dan sesetengah ahli Parti Demokratik Sosial Scholz juga tidak selesa dengannya.

Rancangan itu menyediakan pengharaman pemilikan oleh orang dewasa sehingga 25 gram (hampir 1 unsur) ganja untuk tujuan rekreasi dan membenarkan individu menanam sehingga tiga pokok di hartanah mereka sendiri. Bahagian undang-undang itu akan berkuat kuasa pada 1 April.

Penduduk Jerman yang berusia 18 tahun ke atas dibenarkan menyertai kelab “ganja” tidak untung dengan maksimum 500 ahli setiap satu, bermula 1 Julai. Kelab-kelab itu dibenarkan menanam ganja untuk penggunaan peribadi ahli-ahli.

Individu dibenarkan membeli sehingga 25 gram sehari, atau maksimum 50 gram sebulan – angka terhad kepada 30 gram untuk bawah 21 tahun. Keahlian dalam pelbagai kelab tidak dibenarkan. Kos kelab akan ditanggung oleh yuran keahlian, yang akan ditetapkan mengikut berapa banyak ganja yang digunakan oleh ahli.

merancang larangan iklan atau menaja ganja, dan kelab dan penggunaan tidak dibenarkan di kawasan sekolah, padang permainan dan kemudahan sukan yang berhampiran. Penilaian kesan undang-undang itu terhadap perlindungan kanak-kanak dan remaja akan dijalankan dalam tempoh 18 bulan daripada undang-undang itu berkuat kuasa.

Rancangan itu jauh kurang daripada hasrat asal kerajaan, yang meramalkan membenarkan jualan ganja kepada orang dewasa di seluruh negara di premis berlesen. Projek itu dikurangkan skopnya berikutan perbincangan dengan Suruhanjaya Eksekutif.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.