Ahli-ahli aktivis menuntut lebih tekanan terhadap Uganda mengenai undang-undang ‘homoseksualiti yang diburukkan’

(SeaPRwire) –   Aktivis hak asasi gay di Uganda meminta komuniti antarabangsa untuk meningkatkan tekanan ke atas kerajaan Uganda untuk memansuhkan undang-undang anti-gay yang mahkamah negara itu enggan membatalkan pada hari Rabu.

Aktivis Frank Mugisha berkata keputusan Selasa adalah “salah dan menyedihkan.”

“Keputusan ini seharusnya menyebabkan pembatasan lanjut terhadap pembiayaan penderma untuk Uganda – tiada penderma patut membiayai kebencian anti-LGBTQ+ dan pelanggaran hak asasi manusia,” kata Mugisha.

Mahkamah mengekalkan undang-undang yang membenarkan hukuman mati untuk “homoseksualiti yang diburukkan,” dan sehingga 14 tahun penjara untuk suspek yang disabitkan kesalahan “homoseksualiti yang cuba diburukkan.” Kesalahan “homoseksualiti yang cuba” boleh dihukum sehingga 10 tahun penjara.

Presiden Yoweri Museveni menandatangani Akta Anti-Homoseksualiti ke dalam undang-undang pada Mei tahun lepas. Ia disokong oleh kebanyakan rakyat negara itu tetapi dikecam secara meluas oleh kumpulan hak dan lain-lain di luar negara.

Mahkamah mengarahkan bahawa ahli-ahli komuniti LGBT tidak patut didiskriminasikan ketika mencari perubatan, tetapi Setiausaha Negara AS Antony Blinken pada Selasa menolak pengiktirafan itu sebagai “langkah kecil dan tidak mencukupi untuk melindungi hak asasi manusia.”

“Peruntukan yang tinggal dalam AHA membawa ancaman besar kepada rakyat Uganda, terutamanya orang LGBTQI+ di Uganda dan sekutu mereka, menjejaskan kesihatan awam, mengehadkan ruang awam, merosakkan reputasi antarabangsa Uganda, dan menjejaskan usaha meningkatkan pelaburan asing,” katanya.

Penasihat Keselamatan Negara Bait Putih Jake Sullivan berkata keputusan mahkamah pada Khamis adalah “sangat mengecewakan, membahayakan hak asasi manusia, dan membahayakan kemakmuran ekonomi bagi semua rakyat Uganda.”

Sullivan berkata pentadbiran “terus menilai implikasi AHA terhadap semua aspek penglibatan AS dengan Kerajaan Uganda dan telah mengambil tindakan penting sehingga kini,” termasuk sanksi dan sekatan visa terhadap pegawai Uganda dan pengurangan sokongan kepada kerajaan, katanya. “Amerika Syarikat akan terus memegang ahli dan entiti yang melakukan pelanggaran hak asasi manusia di Uganda, sama ada secara bersendirian atau bersama rakan-rakan di seluruh dunia.”

“Walaupun kami menghormati mahkamah, kami sangat tidak bersetuju dengan dapatannya dan asas di mana ia dicapai. Kami mendekati mahkamah dengan mengharapkan ia menggunakan undang-undang dalam mempertahankan hak asasi manusia dan bukannya bergantung kepada perasaan awam, dan hujah tidak jelas tentang nilai budaya,” kata Opiyo.

Homoseksualiti sudah haram di Uganda di bawah undang-undang zaman penjajahan yang mengkriminalisasi aktiviti seksual “bertentangan dengan ketertiban semula jadi.” Hukuman untuk kesalahan itu ialah penjara seumur hidup.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.