Agensi penentang keganasan Belanda telah menaikkan tahap amaran ancaman kebangsaan ke tahap kedua tertinggi

(SeaPRwire) –   BADAN penentang keganasan di Belanda menaikkan tahap amaran ancaman kebangsaan ke tahap kedua tertinggi.

THE HAGUE, Belanda (AP) — Badan penentang keganasan pada Selasa meningkatkan tahap amaran ancaman negara ke tahap keduanya yang “substantial.”

Pengumuman itu menandakan kali pertama tahap ancaman telah begitu tinggi sejak akhir 2019 dan datang seminggu selepas komisioner hal ehwal dalam EU, Ylva Johansson, memberi amaran bahawa benua menghadapi “risiko serangan keganasan yang besar” semasa tempoh perayaan Krismas kerana akibat perang antara Israel dan kumpulan militan Palestin .

Penyelaras Kebangsaan Belanda untuk Penentangan Keganasan dan Keselamatan juga menyatakan dalam penilaian ancamannya bahawa “konflik ganas di Israel dan wilayah Palestin, penodaan al-Quran di pelbagai negara Eropah dan seruan untuk serangan dari pertubuhan pengganas telah meningkatkan ancaman dari jihadisme.”

Laporan itu menyebut serangan baru-baru ini di negara-negara Eropah berjiran dan penangkapan suspek keganasan di dan negara berjiran sebagai sebab meningkatkan tahap ancaman.

Agensi itu menyatakan bahawa walaupun penilaian ancaman yang ditingkatkan tidak memerlukan tindakan khusus untuk meningkatkan keselamatan, ia “membolehkan rakan-rakan keselamatan (seperti polis, perbandaran dan kementerian) mengambil langkah-langkah untuk memerangi ancaman.”

Serangan telah berlaku baru-baru ini di Perancis dan Belgium berjiran.

Awal bulan ini, pelancong warga Jerman-Filipina berusia 23 tahun diseksa sampai mati berhampiran Menara Eiffel di Paris. Lelaki yang dituduh melakukan serangan sedang disiasat atas tuduhan pembunuhan dan cubaan pembunuhan berkaitan dengan pertubuhan keganasan. Dia telah diawasi kerana disyaki radikalisasi Islam yang dipertikaikan, dan telah dihukum dan menjalani hukuman penjara untuk serangan yang dirancang tetapi tidak pernah berlaku.

Pada bulan Oktober, pihak berkuasa di Brussels menembak dan membunuh warganegara Tunisia beberapa jam selepas mereka mendakwa dia menembak tiga peminat bola sepak Sweden, membunuh dua daripada mereka, dan memuat naik video di talian di mana dia mendakwa bertanggungjawab atas serangan itu dan mengatakan al-Quran adalah “garis merah di mana dia bersedia untuk berkorban diri.”

Sweden meningkatkan amaran keganasan ke tahap kedua tertinggi pada Ogos selepas siri penodaan awam al-Quran memicu demonstrasi marah di seluruh negara Muslim dan ancaman dari kumpulan militan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.